Σε μια επαναστατική επέμβαση προχώρησαν επιστήμονες, που μεταμόσχευσαν κύτταρα παράλυτων σκύλων από τη μύτη τους στο νωτιαίο μυελό τους και ξαναπερπάτησαν.


Τα τυχερά τετράποδα, που δεν μπορούσαν να κινήσουν τα πίσω πόδια τους, τα κατάφεραν, γεγονός που έδωσε ελπίδες στους ερευνητές ότι μελλοντικά αυτή η πολλά υποσχόμενη τεχνική θα χρησιμοποιηθεί και σε παράλυτους ανθρώπους!


Η τεχνική:

Οι επιστήμονες τοποθέτησαν οσφρητικά κύτταρα, που παράγουν μυελίνη, στο νωτιαίο μυελό. Πρόκειται για μια τεχνική, για την οποία εδώ και χρόνια οι επιστήμονες πίστευαν ότι θα μπορούσε να χρησιμεύσει στις βλάβες του νωτιαίου μυελού της σπονδυλικής στήλης και τώρα για πρώτη φορά φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος. Οι πρώτες δοκιμές σε πειραματόζωα δείχνουν ότι η τεχνική είναι ασφαλής!


Μετά τη θεραπεία, αναγεννήθηκαν τα νεύρα κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης των περισσότερων πειραματόζωων και τα πιο πολλά ζώα ανέκτησαν την ικανότητα να κουνάνε τα πίσω πόδια τους και να τα συντονίζουν με τα μπροστινά. Μερικά μάλιστα μπορούσαν όχι μόνο να περπατάνε, αλλά και να τρέχουν κανονικά.