Κοντά στην μεγαλύτερη ανακάλυψη βρίσκονται Γερμανοί ερευνητές, που όπως υποστηρίζουν, είναι κοντά στο να βρουν το γονίδιο της αθανασίας!


Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Κιέλου, όπως γράφει το healthtimes.gr εξέτασαν ένα ον ονόματι «ύδρα», το οποίο θεωρείται «αθάνατο». Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι ένα γονίδιο σε αυτό διαφέρει από τα υπόλοιπα.


«Τα ζώα αυτά είναι αθάνατα, το γνωρίζουμε εδώ και καιρό. Με διάφορα τεχνικά τρικ κοιτάξαμε τα γονίδια των κυττάρων τους και διαπιστώσαμε ότι ένα γονίδιο μπορεί να κάνει τη διαφορά», εξηγεί ο Τόμας Μπος, μέλος της ερευνητικής ομάδας.


Πρόκειται για το γονίδιο FoxO, το οποίο είχ�� απασχολήσει το 2009 τα μέσα ενημέρωσης ως «γονίδιο του Μαθουσάλα», καθώς βρέθηκε σε ανθρώπους που είχαν ξεπεράσει την ηλικία των 100 ετών!


Στους επιστήμονες έγινε τότε σαφές ότι πρέπει να υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος μεταξύ της αθανασίας της ύδρας και της μακροζωίας των ανθρώπων.


«Όταν οι παππούδες μας ξεπερνάνε τα 100 χρόνια ζωής οι επιστήμονες κάνουν λόγο για έναν υπεραιωνόβιο. Και τότε έχει ένα συγκεκριμένο αλληλόμορφο αυτού του γονιδίου FoxO. Πιστεύουμε λοιπόν ότι εντοπίσαμε ένα σημαντικό συστατικό στοιχείο της γήρανσης, το οποίο θα εξετάσουμε πολύ πιο εξονυχιστικά στο μέλλον», εξηγούν οι επιστήμονες.


Γιατί είνα η ύδρα είναι αθάνατη;


«Η ύδρα έχει ειδικά βλαστικά κύτταρα, τα οποία διασπώνται χωρίς όμως ν�� χάσουν την ενεργητικότητά τους, σε αντίθεση με τον άνθρωπο και τους περισσότερους λοιπούς οργανισμούς. Με το χρόνο η δραστηριότητα αυτή περιορίζεται και κάποτε σταματάει τελείως. Και αυτό οδηγεί στη γήρανση. Στην ύδρα δε συμβαίνει αυτό! Σε αυτή την περίπτωσηδιαπιστώσαμε ότι η ύδρα έχει λιγότερα βλαστικά κύτταρα και ότι μεγαλώνει με πιο αργούς ρυθμούς. Διαπιστώσαμε επίσης αλλαγές στη δραστηριότητα και άλλων γονιδίων, τα οποία επηρεάστηκαν άμεσα όταν εξουδετερώσαμε το FoxO», εξηγεί η Άννα Μάρεϊ-Μπεμ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.