Υπερέμεση κύηση: Μια σπάνια ασθένεια που ήλθε στο φως «χάρη» στην εγκυμοσύνη της δούκισσας του Cambridge, Κέιτ Μίντλετον.

Η υπερέμεση κύηση είναι μια σπάνια διαταραχή που μπορεί να εμφανιστεί στις εγκυμονούσες, κυρίως όμως σε αυτές που έχουν πολύδυμ��ς κυήσεις, δηλαδή δίδυμα ή τρίδυμα, τα οποία ως επί το πλείστον προκύπτουν από υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Η συγκεκριμένη ασθένεια παρουσιάζει συμπτώματα όμοια με αυτά της πρωινής ναυτίας, όμως είναι πολύ πιο έντονα και πιο επικίνδυνα, για αυτό και κάποιοι την αποτελούν «σοβαρή ναυτία κύησης».

Αυτό έχει ως συνέπεια η έγκυος να υποφέρει από εμετούς (μπορεί να φτάνει και τους 30 την ημέρα), γεγονός που είναι επικίνδυνο και για την έγκυο και για το έμβρυο.

Κίνδυνοι που εγκυμονεί η ασθένεια για τις εγκυμονούσες:

-Δεν σιτίζεται σωστά ούτε η έγκυος, ούτε το έμβρυο. Αποτέλεσμα αυτού είναι να χάνει το 5% του σωματικού βάρους, γεγονός πολύ επικίνδυνο.

-Επιπλέον, με τα υγρά του στομάχου αποβάλλονται από τον οργανισμό όλα τα θρεπτικά και απαραίτητα συστατικά, όπως βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.

-Απώλεια μνήμης για πάντα… Σημαντικότερη επιπλοκή από την έλλειψη αυτών είναι η εμφάνιση της εγκεφαλοπάθειας Wernicke, που προκαλεί αμνησία, η οποία δεν αποκλείεται να γίνει μόνιμη.

Τέλος, επειδή η λήψη των φαρμάκων γίνεται σε μορφή ενέσιμη η έγκυος πρέπει να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο.