Κρίση πανευρωπαϊκά περνάει το… ανδρικό σπέρμα, το οποίο εμφανίζει σημαντική επιδείνωση με το πέρασμα του χρόνου!

Τα ευρήματα έρευνας του Ινστιτούτου επιτήρησης της δημόσιας υγείας, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Ζοέλ Λε Μοάλ είναι ανησυχητικά και οι ��πιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας να ληφθούν μέτρα, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση.

Οι ερευνητές μελέτησαν το σπέρμα περίπου 26.600 ανδρών στη Γαλλία μεταξύ των ετών 1989-2005 και ανέλυσαν στοιχεία από 126 γαλλικές κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, χρησιμοποιώντας δείγματα σπέρματος από άνδρες με μέση ηλικία 35 ετών χωρίς προβλήματα γονιμότητας οι οποίοι θεωρούνταν αντιπροσωπευτικό διαχρονικό δείγμα του υγιούς ανδρικού πληθυσμού.

Στα 17 χρόνια της έρευνας παρατηρήθηκε ότι το μέσο σπέρμα εμφάνισε αραίωση κατά 32,2%, δηλαδή κατά το ένα τρίτο (!), ενώ η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων στο σπέρμα εμφάνισε μέση μείωση κατά 1,9% το χρόνο, από τα 73,6 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο που ήταν το 1989 έπεσαν στα 49,9 εκατομμύρια το 2005.

Ένας στους πέντε άντρες έχει αραιότερο σπέρμα από το φυσιολογικό για γονιμοποίηση και μείωση της τάξεως του 33,4% παρατηρήθηκε και στην… ποσότητα του υγιούς σπέρματος, δηλαδή των σπερματοζωαρίων που έχουν φυσιολογική μορφολογία.

Η λύση, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι τα χαλαρά εσώρουχα (που δεν ανεβάζουν την θερμοκρασία των όρχεων και δεν ασκούν πίεση πάνω τους), αποφυγή τροφών πλούσιων σε κορεσμένα λίπη, καπνίσματος, αλκοόλ, ναρκωτικών, αντικαταθλιπτικών φαρμάκων και παχυσαρκίας, καθώς και μείωση της έκθεσης σε επικίνδυνες βιομηχανικές χημικές ουσίες.