Μια ουσία που παράγεται από τον οργανισμό όταν χρησιμοποιεί το λίπος ως καύσιμο θα μπορούσε να προσφέρει ένα νέο τρόπο για τη θεραπεία της επιληψίας, σύμφωνα με ερευνητές στο Λονδίνο.

Οι ερευνητές έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα ύστερα από την διενέργεια προκαταρκτικής μελέτης που βασίζεται στην ειδική διατροφή που χρησιμοποιείται σε παιδιά με σοβαρή, ανθεκτική στα φάρμακα επιληψία για να βοηθήσουν στη διαχείριση της κατάστασής τους.

Η δίαιτα αυτή είναι πλούσια σε λιπαρά και χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή θεωρείται ότι μιμείται την αντίδραση του σώματος στην περίπτωση του λιμού αναγκάζοντας τον οργανισμό να κάψει λίπη αντί για υδατάνθρακες.

Αν και είναι συχνά πολύ αποτελεσματική, η ιδιαίτερη αυτή διατροφή παρουσιάζε�� σημαντικές παρενέργειες όπως δυσκοιλιότητα, υπογλυκαιμία, καθυστέρηση ανάπτυξης και κατάγματα οστών.

Με την επισήμανση ότι τα λιπαρά οξέα στη διατροφή είναι αποτελεσματικά για τον έλεγχο της επιληψίας, οι ερευνητές ελπίζουν να ανακαλύψουν ένα χάπι για παιδιά και για ενήλικες που θα μπορούσε να παρέχει παρόμοιο έλεγχο της επιληψίας, χωρίς όμως τις παρενέργειες.

Στις πρώτες δοκιμές, οι επιστήμονες, από το Royal Holloway και University College του Λονδίνου, λένε ότι έχουν προσδιορίσει τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Νευρολογίας του University College του Λονδίνου η επιληψία πλήττει πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και περίπου το ένα τρίτο από αυτούς τους ανθρώπους έχουν επιληψία που δεν ελέγχεται επαρκώς από τις μέχρι σήμερα θεραπείες.