​Η ελονοσία εκριζώθηκε από την Ελλάδα από το 1974, ωστόσο εμφάνιση νέων κρουσμάτων από το καλοκαίρι του 2011, μας ωθεί να ενημερωθούμε διεξοδικά για τη λοιμώδη νόσο τόσο για την πρόληψη, όσο και για την αντιμετώπιση της.
Πρόκειται για μια λοιμώδη νόσο που προκαλείται από το παράσιτ�� «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού! Η ελονοσία ενδημεί σε περισσότερες από 100 χώρες, κυρίως της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας. Το καλοκαίρι του 2011, εμφανίστηκε συρροή περιστατικών ελονοσίας σε κατοίκους του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας, ενώ σποραδικά περιστατικά χωρίς αναφερόμενο ιστορικό ταξιδιού σε ενδημικές χώρες εμφανίστηκαν σε άλλες 4 γεωγραφικές περιοχές.
Στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου των Νόσων για τα κρούσματα ελονοσίας που καταγράφηκαν στις χώρες που ανήκουν στην περιοχή της Ευρώπης κατά το έτος 2010, σημειώθηκαν τα εξής:
Το ποσοστό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ελονοσίας παραμένει σταθερό περίπου σε 1 περιστατικό ανά 100.000 κατοίκους. Το 99,5% των κρουσμάτων αφορά εισαγόμενα κρούσματα, η πλειονότητα των οποίων αναφέρονται από τη Γαλλία και την Αγγλία (χώρες με στενούς δεσμούς με ενδημικές χώρες).
Κρούσματα χωρίς πρόσφατο ιστορικό ταξιδίου έχουν καταγραφεί σποραδικά τα τελευταία χρόνια.
Η επίπτωση της ελονοσίας είναι σχεδόν διπλάσια στους άντρες απ’ ότι στις γυναίκες (1,19 και 0,56 ανά 100.000 αντιστοίχως).
Η ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών είχε τα υψηλότερα ποσοστά (1,37 ανά 100.000, 1,84 σε άντρες και 0,83 σε γυναίκες).
Το ΚΕΕΛΠΝΟ δρα κατά της ελονοσίας, ενώ το 2011 υλοποίησε τις παρακάτω δράσεις, μετά από τη δήλωση κάθε κρούσματος ελονοσίας χωρίς ιστορικό ταξιδιού σε ενδημική χώρα:
• α) Ενημέρωση της ιεραρχίας του ΥΥΚΑ,

• β) Ενημέρωση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας στην εκάστοτε Περιφέρεια,
• γ) Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κλινικών γιατρών της περιοχής (γενικό νοσοκομείο- ΚΥ- ιδιώτες ιατροί) για την έγκαιρη διάγνωση και ενδεικνυόμενη θεραπεία της ελονοσίας,
• δ) Ενημέρωση του Συντονιστικού Κέντρου ΑιμοΕπαγρύπνησης (ΣΚΑΕ) για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ασφάλεια του αίματος.

Επιπρόσθετα, το ΚΕΕΛΠΝΟ από το Μάρτιο 2011 χρηματοδοτεί πρόγραμμα χαρτογράφησης κουνουπιών με έμφαση στους χώρους αναπαραγωγής τους. Στα πλαίσια του προγράμματος έχουν τοποθετηθεί πάνω από 250 παγίδες συλλογής κουνουπιών, τα οποία προωθούνται προς εξέταση στο Εργαστήριο Παρασιτολογίας της ΕΣΔΥ. Το ΚΕΕΛΠΝΟ, επιπλέον, προχωρά σε επείγουσες κωνωποκτονίες σε διάφορες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν δηλώσει κρούσματα ελονοσίας. Επικοινωνία με τους επαγγελματίες υγείας και το κοινό σε όλες τις περιοχές στις οποίες έχουν εμφανιστεί κρούσματα ελονοσίας. Τέλος, το ΥΥΚΑ και το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με Ευρωπαϊκά και Διεθνή Κέντρα Δημόσιας Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την αξιολόγηση κινδύνου για τη χώρα μας και για την Ευρώπη γενικότερα.
Στην Ελλάδα στο πλαίσιο αντιμετώπισης της ελονοσίας υλοποιούνται οι παρακάτω δράσεις:
- Προσυμπτωματικός έλεγχος με γρήγορα διαγνω��τικά tests των μεταναστών από ενδημικές χώρες στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα. Στα μέσα Μαΐου θα ξεκινήσει προσυμπτωματικός έλεγχος σε όλους τους μετανάστες που συλλαμβάνονται στην περιοχή του Έβρου καθώς και στους μετανάστες που προσέρχονται στις κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ στο κέντρο της Αθήνας.

- Ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας στις περιοχές Επιπέδου Επικινδυνότητας 2 και 3, για γρήγορη διάγνωση και θεραπεία της ελονοσίας.
- Ενημέρωση του κοινού σε περιοχές Επιπέδου Επικινδυνότητας 3 και 2.

- Εκπαίδευση των εργαστηριακών ιατρών σε συνεργασία με την ΕΣΔΥ σε περιοχές Επιπέδου Επικινδυνότητας 1, 2 και 3 για την έγκαιρη διάγνωση της ελονοσίας σε τοπικό επίπεδο.

- Συγκρότηση κεντρικής και τοπικών επιτροπών για το συντο��ισμό των εμπλεκόμενων φορέων και την αντιμετώπιση του προβλήματος.