Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι πρώτες δοκιμές μιας νέας επίμαχης τεχνικής εξωσωματικής γονιμοποίησης σε ανθρώπους. Πρόκειται για μια μέθοδο που βασίζεται στο γενετικό υλικό… τριών γονέων!!!

Σύμφωνα με τους ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπαραγωγικό βιολόγο Σουκράτ Μιταλίποφ του πανεπιστημίου του Πόρτλαντ των ΗΠΑ η μέθοδός δουλεύει στο εργαστήριο, αν και, όπως παραδέχτηκαν, ακόμα δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι μπορεί να οδηγήσει σε ένα υγιές παιδί.

Στόχος της νέας μεθόδου, όπως γράφει το healthtimes.gr, είναι να μειωθούν ή ακόμα και να εξαλειφθούν σπάνιες και συχνά θανατηφόρες μιτοχονδριακές παθήσεις, δηλαδή ασθένειες που οφείλονται σε σφάλματα στο μιτοχονδριακό DNA της μητέρας, το οποίο μεταβιβάζεται στο παιδί της, πιθανώς με μοιραίες συνέπειες.

Μέθοδος

Η καινοτομική τεχνική εξωσωματικής γονιμοποίησης χρησιμοποιεί ως συνήθως το DNA του πατέρα και της μητέρας, αλλά προσθέτει και το DNA μιας ακόμα δότριας, το οποίο περιέχει υγιή μιτοχόνδρια. Τα μιτοχόνδρια των κυττάρων (τα λεγόμενα και «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας») περιέχουν μόνο ένα μικρό μέρος του γενετικού υλικού (13 γονίδια), καθώς ο κύριος όγκος του ανθρώπινου γενετικού υλικού (περίπου 23.000 γονίδια) βρίσκεται στον πυρήνα των κυττάρων.

«Έπιασε» σε μαϊμούδες

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μαϊμούδες που γεννήθηκαν με αυτή την μέθοδο και είναι σήμερα 3 ετών παραμένουν υγιείς, ενώ τα ανθρώπινα έμβρυα, που για πρώτη φορά αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο, μοιάζουν υγιή.