Το αντρικό προφυλακτικό χρησιμοποιείται σήμερα ευρύτατα σε όλο τον κόσμο. Είναι συνθετικό ελαστικό που εφαρμόζεται πάνω στο πέος όταν βρίσκεται σε κατάσταση στύσεως. Συνήθως τα προφυλακτικά έχουν μια μικρή προεξοχή στην άκρη για την συγκράτηση του σπέρματος.

Η κατασκευή του ελαστικού είναι τέτοια ώστε να εμποδίζει το σπέρμα να φτάνει στον κόλπο. Το προφυλακτικό είναι τελείως αβλαβές για τον άνδρα και τη γυναίκα. Είναι μέθοδος η οποία βασίζεται και εξαρτάται αποκλειστικά από τον άνδρα.

Έχουν το πλεονέκτημα επίσης ότι παρέχουν ως ένα βαθμό προστασία για νοσήματα που μεταδίδονται σεξουαλικά.

Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η συστηματική χρήση προφυλακτικών μπορεί να μειώσει την πιθανότητα αναπτύξεως καρκίνου του τραχήλου της μήτρας γιατί πιθανόν παρεμποδίζει την μετάδοση των ιών ή την δράση άλλων παραγόντων που βρίσκονται στο σμήγμα, σύμφωνα με το healthtimes.gr.

Το κυριότερο μειονέκτημα του αντρικού προφυλακτικού είναι η μικρή του αποτελεσματικότητα.

Επιπλέον:

-Το προφυλακτικό εφαρμόζεται στο πέος, επομένως για τη χρήση του ως τακτικής μεθόδου αντισύλληψης χρειάζεται συναινετική απόφαση του ζευγαριού.

-Συχνά κάποιοι άνδρες, αλλά σπανιότερα και γυναίκες δεν αισθάνονται καλά με το προφυλακτικό για ψυχολογικούς κυρίως λόγους.

-Επίσης εμποδίζει την πλήρη ικανοποίηση, απαιτεί διακοπή της σεξουαλικής πράξης για να τοποθετηθεί.

-Μερικά άτομα μπορεί να είναι αλλεργικά στη χρήση του.

Και τέλος η αποτελεσματικότητα του προφυλακτικού έχει μεγάλη διακύμανση – υπολογίζεται ανάμεσα στο 65 και στο 95 % - και τα αίτια της αποτυχίας συνοψίζονται σε:

-Σχίσιμο κατά την εφαρμογή

-Ρήξη κατά τη διάρκεια της συνουσίας

-Ελαττωματική κατασκευή

-Κακή εφαρμογή και απομάκρυνσή του κατά την επαφή

-Διαφυγή σπέρματος λόγω καθυστερημένης αφαιρέσεως