Είναι γνωστό ότι οι παιχνιδιάρες γάτες και οι αφοσιωμένοι σκύλοι προσφέρουν αναρίθμητες χαρές και οφέλη στους ανθρώπους που τα φροντίζουν. Ωστόσο, οι φίλοι μας τα ζώα μπορούν να μας μεταδώσουν ιδιαίτερα επικίνδυνες λοιμώξεις.

Ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων επιλέγει για συντροφιά του κάποιο ζωάκι. Πρόσφατες έρευνες, μάλιστα, κατέδειξαν ότι τα άτομα που συνυπάρχουν με ένα κατοικίδιο είναι περισσότερο ισορροπημένα από ότι ο υπόλοιπος πληθυσμός, σύμφωνα με το healthtimes.gr.

Έχει αποδει��θεί από μελέτες ότι:

1) Άνθρωποι που ζουν χωρίς κατοικίδια έχουν περισσότερους μόνιμους φόβους.

2) Υποφέρουν από πονοκεφάλους.

3) Καταναλώνουν περισσότερα φάρμακα για ασθένειες που σχετίζονται με άγχος.

4) Κατά διαστήματα νιώθουν πανικό.

Άνθρωποι που έχουν μείνει μόνοι από επιλογή ή από χωρισμό ή θάνατο του συντρόφου ή έχουν μεγαλώσει τα παιδιά τους που έχουν φύγει από το σπίτι, αισθάνονται καλύτερα ψυχολογικά, όταν γεμίζουν το κενό από την απόκτηση ενός κατοικίδιου.

Όμως οι ιδιοκτήτες των κατοικίδιων ζώων έχουν μεγάλες πιθανότητες να κολλήσουν διάφορες ασθένειες.

Από τις 250 γνωστές ασθένειες που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο, οι 100 συνήθως προέρχονται από εκείνα που φιλοξενούνται σε κάποιο σπίτι, λένε οι ερευνητές.

Καθηγητής στο πανεπιστήμιο κτηνιατρικής της Καλιφόρνια σημαίνει συναγερμό : «Πρέπει να υπάρχει ένας διαχωρισμός στους ιδιωτικούς χώρους του ανθρώπου και στα δωμάτια όπου μπορεί να κυκλοφορεί ένα κατοικίδιο, ενώ μέσα σε αυτούς δεν πρέπει για κανένα λόγο να συμπεριλαμβάνεται η κρεβατοκάμαρα».

Όσο και να αγαπάμε τα ζώα, καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί, καθώς η επαφή μαζί τους μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία μας.

Οι ασθένειες που μεταδίδονται από τα σπονδυλωτά ζώα στον άνθρωπο αποκαλούνται ζωοανθρωπονόσοι ή ζωονόσοι.

Η κλινική τους εικόνα ποικίλλει από ήπια έως και εξαιρετικά σοβαρή, ενώ οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και τα άτομα σε ανοσοκαταστολή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Σχεδόν όλες όμως θερα��εύονται με την έγκαιρη ιατρική επέμβαση.