Χασμουριέσαι; Μπορεί κάποιοι να το θεωρούν αγένεια, αλλά «το χασμουρητό είναι ένα από πιο καλά κρυμμένα μυστικά για να γυμνάσεις τα εγκεφαλικά σου νεύρα» τονίζει ο Γιώργος Βρουλής, Ph.D., κλινικός νευροψυχολόγος.

Τομογραφίες του εγκεφάλου αποκαλύπτουν ότι ε��εργοποιεί περιοχές που θεωρούνται υπεύθυνες για την κοινωνική αντίληψη και τα αισθήματα ενσυναίσθησης – γεγονός που εξηγεί γιατί είναι «κολλητικό».

Ακόμη και η ανάγνωση μπορεί να σε κάνει να χασμουρηθείς! «Το χασμουρητό μπορεί ακόμη να ενδυναμώσει το προσφηνοειδές λοβίο, ένα τμήμα του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάκτηση της μνήμης και στον αναστοχασμό» επισημαίνει ο ειδικός. Κι αν σε πιάσει ένας συνάδελφος να έχεις διάπλατα ανοιχτό το στόμα κατά τη διάρκεια μιας βαρετής σύσκεψης; Πες του ότι βελτιώνεις την παραγωγικότητά σου. Η γρήγορη δόση οξυγόνου διώχνει τη νύστα και σε βοηθά να παραμείνεις συγκεντρωμένη, ρυθμίζοντας το μεταβολισμό και φρεσκάροντας τον εγκέφαλο.


Βελτίωσέ το Χασμουρήσου όσο πιο συχνά μπορείς – το πρωί, στη δουλειά, πριν από ένα σημαντικό τεστ. Θα ξυπνήσει στη στιγμή τον εγκέφαλό σου. Δεν μπορείς να χασμουρηθείς κατά παραγγελία; Προσποιήσου το μερικές φορές και στο τέλος θα έρχεται από μόνο του!