Καλά τα έλεγε ο… προφητικός Ζαμπέτας ότι ο «ο 50άρης είναι ένας νέος της εποχής»! Τον επιβεβαιώνουν και οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κεντ.

Σύμφωνα με νεότερη έρευνα, η μέση ηλικία μπορεί στην πραγματικότητα να αρχίζει πολύ αργότερα απ’ ό,τι νόμιζαν έως σήμερα οι ειδικοί, στην ηλικία των 55 ετών, παρά το γεγονός ότι μέχρι πριν από μια γενιά ο περισσότερος κόσμος θεωρούσε ότι η μέση ηλικία αρχίζει στα 36.

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο επιβίωσης, αλλάζουν και τα ορόσημα της γήρανσης. Από τους 1.000 εθελοντές ηλικίας άνω των 50 ετών που συμμετείχαν στη νέα δημοσκόπηση, το 20% είπαν πως γι’ αυτούς η μέση ηλικία αρχίζει μετά τα 60 και σχεδόν ο ένας στους πέντε (το 19%) δήλωσαν πως η μέση ηλικία είναι μία κατάσταση του μυαλού και όχι κάτι που αρχίζει σε μια συγκεκριμένη ηλικία.

Όταν εξάλλου ρωτήθηκαν σε ποια ηλικία πιστεύουν ότι τελειώνει η μέση ηλικία για να αρχίσει η τρίτη, ο μέσος όρος των απαντήσεών τους ήταν τα 69 χρόνια και 277 ημέρες. Η ίδια η μέση ηλικία, εξάλλου, όπως είπαν άρχιζε στα 54 χρόνια και 347 ημέρες, κατά μέσον όρο.

Οι απαντήσεις αυτές δείχνουν πως για τον κόσμο, η μέση ηλικία αρχίζει πολύ μετά τα 50, διαρκεί «γεμάτα» 14 χρόνια και δεν έχει καμία σχέση με την μέση ηλικία όπως την ξέραμε έως σήμερα.