Πέντε γονίδια που ρυθμίζουν το σχήμα του προσώπου ενός ανθρώπου ανακάλυψαν Ολλανδοί επιστήμον��ς μέσω ανάλυσης του DNA.

Η ανακάλυψη αυτή, αν και προς το παρόν είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο, αναμένεται μελλοντικά να βοηθήσει τις εγκληματολογικές υπηρεσίες να σχηματίζουν μια εικόνα του προσώπου ενός υπόπτου μόνο από την ανάλυση του διαθέσιμου γενετικού υλικού του, με τον ίδιο τρόπο που τα δαχτυλικά αποτυπώματα προδίδουν την ταυτότητα κάποιου!

Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 10.000 άτομα συσχετίζοντας το πορτρέτο τους με την ανάλυση του DNA τους και εντόπισαν τα γονίδια PRDM16, PAX3,TP63, COL17A1, C5orf50 που σχετίζονται με διαφορετικά σχήματα προσώπου.

Ανάλογα με τα γονίδια που έχει κανείς, αυξάνεται η πιθανότητα το πρόσωπό του να έχει το ανάλογο σχήμα. Τα γονίδια, μεταξύ άλλων, καθορίζουν τη θέση των μάγουλων, την απόσταση ανάμεσα στα μάτια, το μήκος και πλάτος της μύτης κ.α.

Σε συνδυασμό με άλλα ευρήματα όπως η αξιοποίηση του γενετικού υλικού για την πρόβλεψη του χρώματος των μαλλιών και των ματιών, καθώς και της ηλικίας από την ανάλυση του αίματος, οι εγκληματολογικές υπηρεσίες έχουν σιγά-σιγά νέα γενετικά «εργαλεία» στο οπλοστάσιό τους, τα οποία αναμένεται να χρησιμοποιηθούν περισσότερο στο μέλλον.

Σε λίγα χρόνια θα ξέρουμε πως θα είναι τα μωρά πριν γεννηθούν…