Τελικά το ρητό «η πολλή δουλειά “τρώει” τον αφέντη» δεν έχει βγει καθόλου τυχαία!


Φιλανδοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους «σκληρά» εργαζόμενους !

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι υπερωρίες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ασθενειών σε ποσοστό έως και 80%.

Οι επιστήμονες από το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας μελέτησαν τα στοιχεία 12 ερευνών που χρονολογούνται από το 1958 και αφορούν συνολικά σε 22.000 ανθρώπους απ’ όλον τον κόσμο.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι εργάζονταν πάνω από 8 ώρες τη μέρα είχαν 40% έως 80% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή ασθένεια. Ένα 8ωράκι δηλαδή είναι αρκετό για να αποφύγουμε τα χειρότερα!

Μάλιστα, η επικεφαλής της μελέτης, Dr Marianna Virtanen, ανέφερε ότι τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να οφείλονται στην «εκτεταμένη έκθεση στο εργασιακό άγχος και στρες».

Εντωμεταξύ, άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να το προκαλέσουν αυτό είναι η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης, λόγω του περιορισμένου ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι το 2009, η ίδια ομάδα επιστημόνων, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερες ώρες εργαζόταν κανείς καθημερινά, τόσο αυξανόταν η πιθανότητα να εμφανίσει άνοια στη μετέπειτα ζωή του.

Εργαζόμενοι μέσης ηλικίας που αφιέρωναν στη δουλειά τους περισσότερες από 55 ώρες την εβδομάδα παρουσίασαν «φτωχή» εγκεφαλική λειτουργία, συγκριτικά με εκείνους που δεν ξεπερνούσαν τις 40 ώρες εβδομαδιαίως. Γι αυτό το λόγο... take it easy!