Επιμέλεια: Βαγγέλης Θεοδώρου

Γύρισες από τις διακοπές και, εκτός από τις βαλίτσες, κουβάλησες παραπανίσια κιλάκια; Το star.gr ρώτησε τον διαιτολόγο Κώστα Ασλάνογλου για όσα πρέπει να τρώμε το Φθινόπωρο, ανεξαρτήτως του αν θέλουμε ή όχι να χάσουμε βάρος, μιας και την εποχή αυτή «χτίζουμε» την άμυνα του οργανισμού μας.

Όπως μας τόνισε ο κ. Ασλάνογλου, η διατροφή μας κατά τους φθινοπωρινούς μήνες είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόσο για την αποκατάσταση του οργανισμού μετά το Καλοκαίρι (π.χ. αφυδάτωση και διατροφικές παρασπονδίες), όσο και για την θωράκισή του ενόψει του Χειμώνα (π.χ. από ισώσεις).

- Κατ��νάλωση νερού

Οι ζέστες μπορεί να υποχωρούν σιγά σιγά, οι ανάγκες όμως για νερό παραμένουν: και το Φθινόπωρο πρέπει να καταναλώνουμε 2 λίτρα την ημέρα (8 ποτήρια). Εκτός από νερό, μπορούμε να ενυδατωθούμε με φυσικούς χυμούς φρούτων ή κρύο τσάι (κατά προτίμηση πράσινο) χωρίς ζάχαρη.

- Λαχανικά της εποχής

Οι βιταμίνες Α, Β1, Β6, C και Ε γίνονται ακόμα πιο απαραίτητες όσο κυρώνει ο καιρός. Στη διατροφή μας θα πρέπει να εντάξουμε 5 έως 7 μερίδες λαχανικών και φρούτων της εποχής, όπως μπρόκολο, καρότα, σπανάκι, λάχανο και μαρούλι, σταφύλια, μπανάνες, πορτοκάλια, μήλα, μανταρίνια, ακτινίδια, μούρα, αβοκάντο, ανανάς και αχλάδια.

- Πρωινό και σνακς

Το πρωινό δεν πρέπει να το παραλείπουμε, καθώς καλύπτει το 25% των αναγκών του οργανισμού μας σε ενέργεια. Υδατάνθρακες από φρούτα και δημητριακά (όπως ψωμί ολικής αλέσεως, φρυγανιές σικάλεως, κορν φλέικς με ελάχιστη ή χωρίς ζάχαρη), γαλακτοκομικά και «καλά» λιπαρά από ξηρούς καρπούς, ταχίνι και ελιές είναι τα καταλληλότερα για να ξεκινήσουμε την μέρα μας.

Για σνακ μπορούμε να επιλέξουμε κρακεράκια, κάποιο από τα φρούτα που αναφέραμε, γιαούρτι ή μία χούφτα ξηρούς καρπούς (κατά προτίμηση αμύγδαλα ή καρύδια) χωρίς αλάτι.

- Κύριο ��εύμα

Ακόμα κι αν θέλουμε να χάσουμε βάρος, το κυρίως γεύμα δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Αντιθέτως, θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να έχει ποικιλία και να είναι ισορροπημένο, αλλά και να καταναλώνουμε τρία γεύματα ημερησίως.

Στο πιάτο μας είναι απαραίτητο να υπάρχουν ελαιόλαδο, ψάρι, κοτόπουλο, ψητό κρέας, πατάτες βραστές ή ψητές, τυρί, κολοκύθα, αβγά, ζυμαρικά και όσπρια.

- Ζάχαρη και αλκοόλ

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στην κατανάλωση ζάχαρης και αλκοόλ, όχι μόνο για τις «άχρηστες» θερμίδες που μας δίνουν, αλλά και για την προστασία ζωτικών οργάνων όπως η καρδιά.

Ο διαιτολόγος συνιστά σοκολάτα, μπισκότα και μαρμελάδα με μέτρο, να μην προσθέτουμε ζάχαρη στον καφέ και να προτιμούμε αναψυκτικά ή επιδόρπια γιαουρτιού τύπου light.

Όσο αφορά το αλκοόλ, καλό θα είναι να αποφύγουμε τα «βαριά» ποτά όπως το ουίσκι και να στραφούμε στο κρασί, από το οποίο μπορούμε να πίνουμε 1 – 2 ποτηράκια.