Ενθουσιασμένη είναι μια τυφλή γυναίκα στην Αυστραλία η οποία μετά από 20χρόνια κατάφερε να δει για πρώτη φορά μικρά στίγματα φωτός χάρη στην πρωτοποριακή εμφύτευση ενός «βιονικού» ματιού. H συσκευή προς το παρόν αποκαθιστά μερικώς την όραση και δίνει ελπίδ�� σε εκατομμύρια τυφλούς σε όλο τον κόσμο!

«Ξαφνικά μπόρεσα να δω μια μικρή λάμψη», είπε ενθουσιασμένη η Ντάιαν Ασγουορθ.


Η κυρία Ασγουορθ πάσχει από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, μια κληρονομική ασθένεια που προκαλεί σοβαρή και μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης. «Κάθε φορά που υπήρχε διέγερση, ένα διαφορετικό σχήμα εμφανιζόταν μπροστά από τα μάτια μου», είπε.

Το βιονικό μάτι αναπτύχθηκε από μια ομάδα Αυστραλιανών επιστημόνων και αφορά την εμφύτευση μιας μικροσκοπικής συσκευής που είναι συνδεδεμένη με 24 ηλεκτρόδια στα μάτια των ασθενών που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Τα ηλεκτρόδια στέλνουν ηλεκτρικά ερεθίσματα στους νευρώνες του ματιού, υποκαθιστώντας τη διαδικασία που συμβαίνει φυσικά στους ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα.


Ο καθηγητής Ντέιβιντ Πένινγκτον από το Bionic Vision Australia, είπε ότι πιστεύει πως το μάτι θα επιτρέψει τελικά στους ασθενείς μια «χρήσιμη όραση».

«Το επόμενο μεγάλο βήμα θα είναι όταν θα αρχίσει εμφύτευση ολόκληρων συσκευών», υποστηρίζει.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το μάτι πιθανότατα θα οδηγήσει σε όραση μόνο σε ασπρόμαυρη κλίμακα αλλά τελικά θα επιτρέπει στους ασθενείς να κινούνται ανεξάρτητα.