Με μακροπρόθεσμη μείωση του δείκτη ευφυΐας, μόνιμη βλάβη στην μνήμη αλλά και ελλειμματική προσοχή, απειλούνται οι έφηβοι που συνηθίζουν να καπνίζουν μαριχουάνα, σύμφωνα με έρευνα των πανεπιστημίων του Duke και του King’s College.

Οι μελετητές παρακολούθησαν πάνω από 1.000 άτομα από τη Νέα Ζηλανδία όπου έκαναν τεστ IQ σε ηλικία 13 ετών, πιθανότατα πριν από οποιαδήποτε χρήση μαριχουάνας, και εξετάσθηκαν πάλι στην ηλικία των 38. Η πνευματική εξασθένηση μεταξύ των δύο αυτών ηλικιών παρατηρήθηκε μόνο σε όσους άρχισαν αυτού του είδους το κάπνισμα τακτικά πριν την ηλικία των 18.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν τον ίδιο δείκτη ευφυΐας στους ανθρώπους που ξεκίνησαν την μαριχουάνα μετά τα 18. Παρόλα αυτά , οι εμπειρογνώμονες είπαν ότι τα νέα ευρήματα δεν είναι οριστικά, αλλά υπογραμμίζουν τη σημασία της μελέτης, πώς, δηλαδή, η μαριχουάνα μπορεί να βλάψει τους νέους και να σταματήσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

«Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι οι έφηβοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Madeline Meier του Πανεπιστημίου Duke.


Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Otago στη Νέα Ζηλανδία, Richie Poulton, δήλωσε ότι το μήνυμα της έρευνας είναι να μείνουν οι έφηβοι μακριά από τη μαριχουάνα μέχρι την ενηλικίωση τους.

«Για κάποιους είναι ένα νομικό ζήτημα, αλλά για μένα αυτό είναι ένα ζήτημα υγείας»,δήλωσε ο ίδιος.