Το αντηλιακό χρησιμοποιείται για να εμποδίζει το υπεριώδες φως από να καταστρέφει το δέρμα. Υπάρχουν δύο κατηγορίες του υπεριώδους φωτός, οι ακτίνες UVA και οι ακτίνες UVB. Οι τελευταίες προκαλούν τα ηλιακά εγκαύματα ενώ οι ακτίνες UVA έχουν μακροπρόθεσμα πιο βλαβερές συνέπειες για το δέρμα, όπως η πρόωρη γήρανση.

Ο δείκτης προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία (ονομάζεται SPF - Sun Protection Factor) χρησιμοποιείται από το 1962 για τη μέτρηση τoυ βαθμού προστασίας από τις ακτίνες UVB.

Τί σημαίνει όμως πρακτικά ο παράγοντας SPF;

Υπολογίζουμε το χρόνο έκθεσης στον ήλιο που χρειάζεται το δέρμα μας για να κοκκινίσει. Εάν πολλαπλασιάσουμε το χρόνο αυτό με το δείκτη του αντηλιακού, τότε μπορούμε να υπολογίσουμε το μέγιστο χρόνο έκθεσης στον ήλιο (με το αντηλιακό προϊόν φυσικά!) χωρίς να καούμε ή να κοκκινίσουμε.

Για παράδειγμα, αν κάποιος κοκκινίζει μετά από 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο, με ένα αντηλιακό με SPF 15 θα μπορεί να είναι στον ήλιο για 150 λεπτά χωρίς να κοκκινίσει το δέρμα του.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επανάληψη της επάλειψης με αντηλιακό ανά τακτά χρονικά διαστήματα βοηθά στην πρόληψη εγκαυμάτων.

Carrie Otis