Οι περισσότεροι από εµάς έχουµε συνδέσει τις αρρώστιες µε τον χειµώνα,το κρύο και τον άσχηµο καιρό. Παρ΄όλα αυτά το καλοκαίρι κρύβει εξίσου κινδύνους για την υγεία µας. Συνοπτικά µπορούµε να αναφερθούµε στις εξής παθολογικές καταστάσεις που συνδέονται µε την καλοκαιρία και την ζέστη.

α) Οξείες γαστρεντερίτιδες-Τροφικές δηλητηριάσεις.
β) Εγκαύµατα-Ηλίαση-Θερµοπληξία.
γ) Αλλεργι��ές αντιδράσεις (τσιµπήµατα εντόµων,τσούχρες κ.λ.π.).
δ) Επιδείνωση ή αλλαγή παθήσεων από τις οποίες ήδη πάσχει κάποιος.

Η οξεία γαστρεντερίτιδα (τροφική δηλητηρίαση) είναι λοιμώδες νόσημα που οφείλεται σε βακτηρίδια (μικρόβια), ιούς, παράσιτα και τις τοξίνες τους.

Τα μικρόβια, οι ιοί και τα παράσιτα που προκαλούν οξεία γαστρεντερίτιδα δρουν στο βλεννογόνο του λεπτού ή του παχέος εντέρου ή σε αμφότερα.Ο συνήθης τρόπος μετάδοσης των υπεύθυνων μικροβίων που προκαλούν την οξεία γαστρεντερίτιδα είναι η εντεροστοματική οδός. Οι επιδημίες οξείας διάρροιας από Σαλμονέλλα ή παθογόνο κολοβακτηρίδιο είναι συχνές σε πληθυσμούς που ζουν σε καταυλισμούς ή χωριά χωρίς κεντρική αποχέτευση και ύδρευση. Οι επιδημίες οξείας γαστρεντερίτιδας δεν είναι σπάνιες στις ανεπτυγμένες χώρες και συμβαίνουν όταν δεν τηρούνται πλήρως οι συνθήκες υγιεινής ή όταν υπάρχει διαρροή στο σύστημα αποχετεύσεως και ανάμειξή του με το σύστημα υδρεύσεως. Προσοχή στις:

1. Οξεία γαστρεντερίτιδα από κρέμα ή μαγιονέζα
2. Οξεία γαστρεντερίτιδα από αυγά ή πουλερικά
3. Οξεία ιογενής επιδημική γαστρεντερίτιδα
4. Οξεία γαστρεντερίτιδα από ωμά θαλασσινά
5. Διάρροια των ταξιδιωτών: Μία άλλη αιτία οξείας λοιμώδους διάρροιας είναι η λεγόμενη "διάρροια των ταξιδιωτών". Η διάρροια αυτή παρατη¬ρείται σε άτομα τα οποία διαμένουν μόνιμα σε ανεπτυγμένη χώρα, έχουν ταξιδέψει σε αναπτυ��σόμενη χώρα ή χώρες των τροπικών χωρών της γης (Μέση Ανατολή, κεντρική και νότια Αμερική, χώρες της Αφρικής, Καραϊβική) και παρουσιάζουν διάρροιες την πρώτη εβδομάδα επιστροφής στη χώρα της διαμονής τους η οξεία γαστρεντερίτιδα είναι πλέον συχνή τους θερινούς μήνες. Ο λόγος είναι ότι το θέρος επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες που ευνοούν την επώαση και τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων εκτός του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι απαραίτητο για να προληφθεί η οξεία γαστρεντερίτιδα να τηρούνται ορισμένοι κανόνες υγιεινής.

• Τα χέρια πρέπει πάντοτε να πλένονται πριν από το φαγητό.• Η τροφή που καταναλώνεται πρέπει να είναι πρόσφατα μεγειρεμένη, να μην διατηρείται σε θερμοθαλάμους εστιατορίων σε ακατάλληλες θερμοκρασίες (π.χ. 40 βαθμών), που είναι θερμοκρασίες επωάσεως των μικροβίων.
• Τα εστιατόρια πρέπει να είναι μεγάλης κατανάλωσης, ώστε οι τροφές να μην παραμένουν στα ψυγεία ή στους θερμοθαλάμους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
• Το νερό πρέπει να είναι είτε εμφιαλωμένο είτε από υδραγωγείο το οποίο να χλωριώνεται τακτικά.

Για εκείνους που πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό (στις θερμές χώρες) είναι απαραίτητο να πίνουν πάντοτε εμφιαλωμένο νερό και αναψυκτικά και να γευματίζουν στο ξενοδοχείο που παραμέ¬νουν, όπου συνήθως τηρούνται καλές συνθήκες υγιεινής. Η λήψη τροφίμων στο δρόμο ή σε μικρά εστιατόρια στις χώρες αυτές είναι επικίνδυνη για την πρόκληση οξείας γαστρεντερίτιδας.

Σε οξεία γαστρεντερίτιδα που οφείλεται σε εξωτοξίνες μικροβίων δεν απαιτείται ειδική θεραπεία αλλά μόνο ικανοποιητική ενυδάτωση του ασθενούς. Συνήθως η οξεία γαστρεντερίτιδα υποχωρεί μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα. Αντίθετα αν ο ασθενής παρουσιάζει πυρετό, δηλαδή το διαρροϊκό σύνδρομο οφείλεται σε διεισδυτικά μικρόβια, πρέπει να αντιμετωπισθεί κατάλληλα με ενυδάτωση και αντιβιοτικά σε νοσοκομείο.


Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάµε τα ατυχήµατα µε τραγικότερο ίσως τον πνιγµό στην θάλασσαο οποίος σε πολλές περιπτώσεις οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση φαγητού και ποτού.

Ας αντιµετωπίσουµε λοιπόν το καλοκαίρι και τις διακοπές µας ως περίοδο ανεµελιάς και όχι απροσεξίας για να είµαστε το χειµώνα υγιείς και δυνατότεροι.

Ζαχαρούλα Μανωλίδου