Η οικονομική κρίση στο καπιταλιστικό σύστημα αποτελεί την πλέον σκληρή και επαχθή αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου.
Πλήττει ιδιαίτερα τα πλέον φτωχά στρώματα και τις κοινωνικές ομάδες που κατά κανόνα ζουν σε συνθήκες περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού χωρίς πρόσβαση στα κέντρα αποφάσεων. Πρόκειται για σκληρή και ανελέητη διαδικασία που εκμηδενίζει και συνθλίβει τις όποιες κοινωνικές δομές «προστασίας» αυτών των ομάδων με άμεσα αποτελέσματα.

Η φτώχεια είναι μία από τις σημαντικότερες κινητήριες δυνάμεις της πορνείας η οποία με τη σειρά της πυροδοτεί τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.


Ένας στους τρεις φοιτητές στο Βερολίνο θα χρηματοδοτούσε τις σπουδές του... «πουλώντας» το κορμί του, όπως προκύπτει από έρευνα του Βερολινέζικου Κέντρου Σπουδών που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Το ποσοστό εκείνων που θα έκαναν κάτι τέτοιο μεταξύ των ερωτηθέντων στο Βερολίνο, όπου η πορνεία είναι νόμιμη, είναι υψηλότερο από εκείνο των φοιτητών στο Παρίσι (29,2%) και στο Κίεβο
(18,5%), τις τρεις, δηλαδή, πόλεις που συμμετείχαν στην έρευνα.

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί στη χώρα μας ο αριθμός των ανδρών οι οποίοι εκδίδονται. Η ανδρική πορνεία σχετίζεται άμεσα με την ανεργία, τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, την οικονομική ανέχεια και την περιθωριοποίηση. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και ο αυξημένος αριθμός των οικονομικών μεταναστών, κυρίως όσων βρίσκονται στη χώρα χωρίς να διαθέτουν τη νόμιμη άδεια παραμονής, οι οποίοι εντάσσονται στην ‘ανδρική πορνεία’ για λόγους επιβίωσης.

Το ‘εύκολο΄ και ‘γρήγορο’ χρήμα αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τους ‘μη- έχοντες’ τα απαραίτητα για επιβίωσή, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που πλήττεται σοβαρότατα από την οικονομική κρίση και με αυξημένο ποσοστό ανεργίας. Το φαινόμενο παρατηρείται εντονότερα στην Αθήνα χωρίς αυτό να αποκλείει περιπτώσεις ανδρικής πορνείας σε επαρχιακές πόλεις. Οι άνδρες «πόρνοι» παρέχουν αγοραίο έρωτα σε άλλους άνδρες ή γυναίκες με χρηματικά ή υλικά ανταλλάγματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περισσότερες δυστυχώς περιπτώσεις της σεξουαλικής επαφής δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και αυτό εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Οι άνδρες που εκπορνεύονται δεν προφυλάσσονται είτε γιατί έχουν άγνοια ή ελλιπή γνώση σε θέματα πρόληψης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων είτε γιατί η απόφαση για τη μη-ασφαλή σεξουαλική επαφή λαμβάνεται υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών (η ετήσια αύξηση των κρουσμάτων AIDS στη χώρα μας - 50-60%- αποδίδεται στην αύξηση που σημείωσε ο αριθμός των κρουσμάτων των οροθετικών που κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών (55-60%) στο διάστημα Ιανουαρίου και Ιουλίου 2011) , είτε γιατί ��πλά βάζουν σε δεύτερη μοίρα την προσωπική τους ασφάλεια και υγεία.

Το αίτημα των καιρών είναι απλό και επιτακτικό συνάμα: Μέσα από την διαδικασία της οικονομικής κρίσης όπου τα πάντα μπορούν να επαναξιολογηθούν, η ιδεολογική και πολιτική θωράκισης των ατόμων που εκφράζουν τις αποκλεισμένες ομάδες είναι η μόνη αποτελεσματική άμυνα απέναντι στην επελαύνουσα πορνεία.

Ζαχαρούλα Μανωλίδου