Το καλοκαίρι πλησιάζει. Τα σχολεία τελειώνουν. Έρχεται ο καιρός να πάμε κατασκήνωση. Όμως, κατασκηνώσεις υπάρχουν πολλές. Πώς μπορώ να επιλέξω την καλύτερη κατασκήνωση για τα παιδιά μου;

Για μικρούς και μεγάλους το καλοκαίρι είναι απόλυτα συνυφασμένο με τις διακοπές και τη χαλάρωση που αυτές προσφέρουν. Όπως μάλιστα εξηγούν οι ψυχολόγοι, αυτές οι αποδράσεις από τη ρουτίνα της καθημερινότητας είναι απαραίτητες καθώς βοηθούν τον ανθρώπινο ψυχισμό.

«Οι καλοκαιρινές δι��κοπές βοηθούν τους ανθρώπους, καθώς μαζί με την αλλαγή των ρούχων είναι μια καλή ευκαιρία να «ανοίξει» και η ψυχή τους. Πρόκειται για ένα συναίσθημα που προετοιμάζεται όλο το χρόνο. Στις διακοπές τους οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να ηρεμήσουν, να δουν τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία, να κάνουν νέα βήματα».
Πώς πρέπει όμως να οργανώσουμε τις καλοκαιρινές διακοπές ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις; Εκτός από την καλή διάθεση, σημαντικό ρόλο παίζει η κατάλληλη επιλογή της παρέας και του τόπου των διακοπών, λένε οι ειδικοί. «Πρέπει να επιλέξουμε με προσοχή την παρέα των διακοπών μας, να είναι άνθρωποι που ταιριάζουμε, γιατί στις διακοπές θέλουμε και πρέπει να περάσουμε όμορφα. Ακόμη και ο τόπος είναι καλό να επιλεγεί με προσοχή και να έχουν οργανωθεί οι διακοπές μας ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις».


Ιδιαίτερα προσεκτικοί, όμως, πρέπει να είναι οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους κατασκήνωση, καθώς λανθασμένες επιλογές μπορεί να έχουν κόστος στην ποιότητα των διακοπών και να οδηγήσουν τα παιδιά στη μοναξιά. Οι γονείς να στείλουν τα παιδιά τους κατασκήνωση, αφού αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για ανεξαρτητοποίηση και κοινωνικοποίηση των παιδιών. Αλλά θα πρέπει να φροντίσουν ώστε τα παιδιά τους να βρίσκονται με ίδιας ηλικίας παιδιά, να γνωρίζουν τους ομαδάρχες και γενικώς όλους τους ανθρώπους που θα ασχοληθούν με το παιδί τους.
Είναι σίγουρο ότι πρέπει να κάνετε μια ουσιαστική έρευνα. Το διαδίκτυο μπορεί να είναι μια μεγάλη πηγή αναζήτησης αλλά η επικοινωνία με άλλους ��ονείς που έχουν ήδη την εμπειρία είναι μάλλον καλύτερος σύμβουλος. Είναι δηλαδή προτιμότερο να μάθετε από πρώτο χέρι ποια κατασκήνωση έχει όλες τις παραμέτρους που θεωρείτε... σημαντικές.
Τα περισσότερα παιδιά περνούν καλύτερα, όταν πηγαίνουν με παρέα, δηλαδή με έναν ή δυο φίλους τους από το σχολείο ή από το φιλικό περιβάλλον τους

Το οικονομικό ζήτημα
Λόγω των ειδικών συνθηκών που ζούμε είναι λογικό να ερευνήσετε πρώτα με ποιες κατασκηνώσεις είναι συμβεβλημένο το ταμείο σας
Ρωτήστε το παιδί ποια είναι η γνώμη και οι αγαπημένες συνήθειές του. Είναι αθλητικός τύπος, ενδιαφέρεται για την οικολογία, το καθημερινό μπάνιο στη θάλασσα είναι προϋπόθεση; Που θα περάσουν τις διακοπές τους οι φίλοι του; Οι επιλογές σας είναι πραγματικά πολ��ές. Υπάρχουν κατασκηνώσεις αθλητικές, θρησκευτικές, καλλιτεχνικές κλπ.
Αξιολογήστε την τοποθεσία
Ρωτήστε αν υπάρχει κάποια ημέρα που θα μπορούσατε να δείτε την κατασκήνωση πριν την εγγραφή. Μάθετε αρκετά για την τοποθεσία των δραστηριοτήτων, για τις εγκαταστάσεις, τις ευκολίες που παρέχουν, εάν υπάρχει χώρος σκίασης για τα παιδιά και επισκεφτείτε τις αν είναι δυνατόν για να έχετε μια πλήρη εικόνα.

Οι αποστάσεις
Κάθε Σαββατοκύριακο τα παιδιά θα σας περιμένουν ανυπόμονα. Είναι μεγάλη απογοήτευση γι αυτά αν δεν μπορείτε να τα επισκεφτείτε. Οπότε είναι καλύτερα οι αποστάσεις που θα πρέπει να διανύσετε να γίνονται αυθημερόν!

Ανάλογα με την ηλικία
Τα μικρά παιδιά έχουν διαφορετικές ανάγκες από τα μεγαλύτ��ρα. Γι αυτά είναι σημαντικό να επιλέγετε κατασκήνωση με αξιοπρεπή διαμονή, προσεγμένη διατροφή, τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής, αρκετές δραστηριότητες που θα τα κρατούν απασχολημένα με αποτέλεσμα λιγότερες ευκαιρίες για «νοσταλγία».

Η παρέα
Είναι καθοριστικός παράγοντας. Όποια κι αν είναι η δική σας άποψη, αν οι φίλοι του έχουν επιλέξει ήδη κατασκήνωση, θα πρέπει ίσως να συμβιβαστείτε εκτός κι αν έχετε σοβαρές αντιρρήσεις.
Και μη ξεχνάτε η κατασκήνωση δεν είναι απλά διακοπές για τα παιδιά, όπως θα πηγαίνατε εσείς διακοπές για να ξεκουραστείτε. Η κατασκήνωση διαμορφώνει προσωπικότητες, φτιάχνει ανθρώπους, εκπαιδεύει, βελτιώνει χαρακτήρες. Μέσα από την ομαδική ζωή, το παιχνίδι και την οργάνωση της καθημερινότητας τα παιδιά μαθαί��ουν να σέβονται διαφορετικές προσωπικότητες, να ζουν με κανόνες, μαθαίνουν την ισότητα, μαθαίνουν το διάλογο, ζουν έντονα τη φιλία και την αγάπη για το συνάνθρωπο, αθλούνται, γνωρίζουν έναν νέο τρόπο ζωής. Είναι τόσα πολλά τα οφέλη των κατασκηνώσεων.
Αυτό που μένει τώρα είναι να σας ευχηθούμε καλό καλοκαίρι.

Ζαχαρούλα Μανωλίδου