Ο σκύλος δεν είναι όπως πιστεύαμε μόνο ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου: Σύμφωνα με νέα μελέτη τα χαριτωμένα τριχωτά τετράποδα μέλη της οικογένειας μπορούν επίσης να προστατεύουν τα βρέφη από αναπνευστικά προβλήματα και άλλες λοιμώξεις.

Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Kuopio» στη Φιλανδία διαπίστωσαν ότι τα μωρά που συμβίωναν με έναν σκύλο (ή - σε μικρότερο βαθμό) με μία γάτα παρουσίασαν λιγότερες λοιμώξεις στο αυτί, βήχα ή συναχωμένη μύτη. Επίσης παρουσιάστηκε μικρότερη ανάγκη για χορήγηση αντιβίωσης σε μωρά που είχαν στο περιβάλλον τους σκύλο από εκείνα που δεν είχαν.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες μια πιθανή εξήγηση για αυτό το εύρημα είναι ότι η ‘σκόνη’ και τα αλλεργιογόνα που ‘κουβαλάνε’ στο σώμα τους οι σκύλοι, κάνουν καλό στο ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών.

Οι ερευνητές μελέτησαν 397 βρέφη που γεννήθηκαν στο νοσοκομείο τους μεταξύ Σεπτεμβρίου 2002 και Μαΐου 2005 για το πρώτο έτος της ζωής τους.

Πριν από τα πρώτα τους γενέθλια, 285 από τα μωρά έκαναν τουλάχιστον μια φορά πυρετό, 157 έπαθαν μόλυνση στο αυτί, 335 είχαν βήχα, 384 παρουσίασαν καταρροή και σε 189 χρειάστηκε να χορηγηθούν αντιβιοτικά.

Τα βρέφη τα οποία δεν συμβίωναν ή δεν είχαν καμία επαφή με σκύλο ήταν υγιή για το 65% των εβδομάδων του πρώτου έτους της ζωής τους ενώ τα βρέφη που συμβίωναν με ένα σκύλο ήταν υγιή για το 72 και το 76% των εβδομάδων του πρώτου έτους της ζωής τους, σύμφωνα με τις εβδομαδιαίες αναφορές των γονέων. Επίσης είχαν 44 % λιγότερες πιθανότητες να ταλαιπωρηθούν από μολύνσεις αυτιών και 29% λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν αντιβιοτικά.

Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι η έκθεση στα μικρόβια που φέρνει ένας σκύλος μέσα στο σπίτι μπορεί να προκαλέσει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού για να ωριμάσει πιο γρήγορα, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στην άμυνα εναντίον των ιών και των βακτηρίων που προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα και άλλες ασθένειες.


Ιωάννα Αγράφα