Είμαστε σε περίοδο διακοπών και καλό θα είναι να έχουμε φροντίσει εκτός από τη βαλίτσα να φτιάξουμε και ένα μικρό βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών που θα το έχουμε πάντα μαζί μας. Ακόμα και ένα μικρό τραύμα δε θα πρέπει να μας χαλάσει τη διάθεση των διακοπών. Μικρά ατυχήματα (ακόμα και στην κουζίνα του εξοχικού μας) μπορεί να συμβούν.

Τι μπορού��ε να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε;
Πρώτα από όλα, πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να μην πανικοβληθούμε. Ο πανικός σε οποιαδήποτε κατάσταση, όχι μόνο δε βοηθάει αλλά μπορεί να κάνει και τα πράγματα χειρότερα.

Στις περιπτώσεις που έχουμε αιμορραγία στο σώμα, που προκλήθηκε από κάποιο αντικείμενο για παράδειγμα, θα πρέπει:

1. Να μην αφαιρέσουμε από την πληγή το αντικείμενο που προκαλεί την αιμορραγία γιατί μπορεί να δημιουργήσουμε σοβαρότερο πρόβλημα

2. Να χρησιμοποιήσουμε το χέρι μας (να έχουμε φροντίσει να είναι καθαρό), μια γάζα (από το κουτί Πρώτων Βοηθειών που έχουμε μαζί μας) ή ένα καθαρό μαντήλι για να καλύψουμε το σημείο που αιμορραγεί

3. Να ασκήσουμε σταθερή πίεση στην πληγή χωρίς να σηκώνουμε το χέρι μας για να δούμε αν έχει σταματήσει. Αυτό συνιστάται για περίπου 10 έως 30 λεπτά, ανάλογα με την πληγή.

Το σφιχτό δέσιμο της περιοχής γύρω από την πληγή δεν ενδείκνυται καθώς μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την κακή κυκλοφορία του αίματος.

Καλό θα ήταν, σε οποιαδήποτε περίπτωση, να επισκεφτούμε το Κέντρο Υγείας ή το πλησιέστερο Νοσοκομείο της περιοχής για να φροντίσουν την πληγή μας και για να μας παρασχεθούν οι Πρώτες Βοήθειες.

Carrie Otis