Ο ιατρικός όρος για τη λέξη ηλίαση είναι η υπερθερμία. Είναι μια κατάσταση στην οποία το σώμα παράγει ή αποκτά περισσότερη θερμότητα από ό, τι μπορεί να ελέγξει.

Προκαλείται συνήθως από την υπερβολική έκθεση στη θερμότητα (και κυρίως στον ήλιο). Στην περίπτωση αυτή, η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει σε ανεξέλεγκτα επίπεδα.

Για να αναγνωριστούν τα σημάδια και τα συμπτώματα της ηλίασης πρέπει να μπορεί να διαχωρίζεται από τον υψηλό πυρετό.

Στην ηλίαση το σώμα υπερθερμαίνετ��ι και παράγει περισσότερο ιδρώτα από το κανονικό (μηχανισμός ψύξης του σώματος). Όταν το σώμα δεν είναι πλέον σε θέση να παράγει τον ιδρώτα που απαιτείται, η θερμοκρασία αρχίζει να αυξάνεται.

Το πρώτο στοιχείο που μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι η ερυθρότητα του δέρματος. Ένας ασθενής που πάσχει ηλίαση μπορεί να έχει πονοκέφαλο (συνήθως), ναυτία και μπορεί και να μπερδεύεται ακόμα και με άτομα του περιβάλλοντος του που του είναι οικεία.

Συχνό είναι και το αίσθημα λιποθυμίας ή ζάλης. Δεν είναι σπάνια η ρίγη ή το κρύο, ή ακόμα και οι σπασμοί. Εάν δεν αντιμετωπιστεί η ηλίαση το συντομότερο, σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκύψουν ακόμα και εγκεφαλικές βλάβες.

Η ηλίαση μπορεί να αντιμετωπιστεί με:

• Μεταφορά σε ένα δροσερό μέρος

• Αφαίρεση των ρούχων

• Δροσερό μπάνιο για να μειωθεί τη θερμοκρασία

• Κατανάλωση δροσερού προς το παγωμένο νερό

Carrie Otis