Πόσες φορές έχει τύχει να βλέπουμε ένα άτομο να γελάει και να διαπιστώνουμε ότι ασυναίσθητα χαμογελάμε και εμείς; Τί είναι αυτό που κάνει το γέλιο να μεταδίδεται έτσι εύκολα;

Το γέλιο είναι στοιχείο της κοινωνικότητας του ανθρώπου και ένας τρόπος έκφρασης της ευχάριστης διάθεσης. Πολλές φορές ένα χαμόγελο είναι αποτέλεσμα μιμητισμού και αντιγραφής των εκφράσεων και των χειρονομιών του συνομιλητή μας. Άλλες φορές, μπορεί να βοηθήσει το άτομο να κοινωνικοποιηθεί και να γί��ει αρεστό από την κοινωνική ομάδα στην οποία ανήκει. Βοηθά να ισχυροποιούνται οι δεσμοί και να γίνει μέρος του συνόλου.

Είναι μια αυθόρμητη και ευχάριστη αντίδραση του ανθρώπου. Είναι χαρακτηριστική και η έκφραση στα αγγλικά "laugh and the whole world laughs with you" (γέλα και όλος ο κόσμος θα γελάσει μαζί σου).

Σε μια μελέτη που είχε δημοσιευτεί το 2007 από το Imperial College της Αγγλίας αναφέρεται ότι το γέλιο και όλα τα θετικά συναισθήματα του ανθρώπου ενεργοποιούν αυτόματα ένα σημείο του εγκεφάλου του συνομιλητή που προετοιμάζει το άτομο που έχουμε απέναντι μας να χαμογελάσει.


Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι μια ομάδα ατόμων μπορεί να συγχρονίσει συναισθηματικές καταστάσεις, όπως είναι και το γέλιο, και οι εγκέφαλοι όλων όσων ανήκουν σε αυτή να σ��μπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο.

Carrie Otis