Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι ειδικοί ξεκίνησαν μια μελέτη για να διαπιστώσουν αν το άγχος μπορεί να προκαλέσει άνοια.

Η έρευνα, που χρηματοδοτείται από την εταιρεία της νόσου Αλτσχάιμερ, θα παρακολουθεί 140 άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση ή «προ-άνοια» για να δει πώς το στρες επηρεάζει την κατάσταση τους.

Οι ερευνητές θα πάρουν δείγματα αίματος και σιέλου σε έξι μήνες κατά τη διάρκεια των 18 μηνών της μελέτης για τη μέτρηση των βιολογικών δεικτών στρες. Ελπίζουν η έρευνά τους να αποκαλύψει τους τρόπους για την πρόληψη της άνοιας. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να προσφέρουν ενδείξεις για νέες θεραπείες ή καλύτερους τρόπους διαχείρισης της νόσου.

Οι άνθρωποι που έχουν ήπια γνωστική δυσλειτουργία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για να αναπτύξουν άνοι��. Το πένθος ή μια τραυματική εμπειρία, θεωρούνται επίσης πιθανοί παράγοντες.

Σουηδική μελέτη που παρακολούθησε σχεδόν 1.500 γυναίκες για μια περίοδο 35 ετών απέδειξε ότι ο κίνδυνος της άνοιας ήταν περίπου 65% υψηλότερος στις γυναίκες που ανέφεραν επαναλαμβανόμενες περιόδους στρες στη μέση ηλικία σε σύγκριση με εκείνες που δεν είχαν.

Καθηγητής Clive Holmes, από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, δήλωσε: «Όλοι περνάμε από στρεσογόνα γεγονότα. Αυτό που ψάχνουμε είναι να κατανοήσουμε πώς αυτά, τα γεγονότα, μπορούν να αποτελέσουν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου του Alzheimer».
Dr Simon Ridley, μέλος της ομάδας έρευνας για την νόσο Αλτσχάιμερ στη Βρετανία, δήλωσε: «Χαιρετίζουμε κάθε έρευνα που θα μπορούσε να ρίξει νέο φως και να φανερώσει άλλες αιτίες για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η κατανόηση των παραγόντων κινδύνου για τη νόσο, θα μπορούσε να προσφέρει το κομμάτι του παζλ που λείπει και που αν βρεθεί θα μας οδηγήσει πιο κοντά σε μια θεραπεία που θα μπορούσε να σταματήσει τη νόσο εν τη γενέσει της."