Θετικά φαίνονται να είναι τα αποτελέσματα του πρώτου εμβολίου κατά της παχυσαρκίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Animal Science and Biotechnology.

Ο ερευνητής στην εταιρία βιοτεχνολογίας Braasch Biotech LLC, Δρ Χάφφερ Κιθ, δημιούργησε δύο εκδοχές του εμβολίου, την JH17 και JH18.


Βασική ουσία του εμβολίου είναι η σωματοστατίνη. Η σωματοστασίνη αναστέλλει τη δράση της αυξητικής ορμόνης και του ινσουλινο-αυξητικού παράγοντα, παράγοντες που αυξάνουν τον μεταβολισμό και συντελούν στην απώλεια σωματικού βάρους.

Αυτά τα δύο διαφορετικά εμβόλια τα δοκίμασε σε δύο ομάδες πειραματόζωων που ακολούθησαν δύο διαφορετικά διατροφικά σχήματα. Στην πρώτη ομάδα τα πειραματόζωα ήταν αρσενικά παχύσαρκα ποντίκια και στην δεύτερη τρωκτικά που υποβάλλονταν σε ενέσεις αλατούχου διαλύματος.

Τα ποντίκια και των δύο ομάδων τρέφονταν με διατροφή πλούσια σε λιπαρά για οκτώ εβδομάδες πριν την έναρξη της μελέτης και συνέχισαν να τρώνε τα ίδια τρόφιμα για όλο το διάστημα των έξι εβδομάδων που διήρκεσε το πείραμα. Οι εμβολιασμοί έγιναν δύο φορές, στην αρχή της μελέτης και την 22η μέρα.

Τέσσερις ημέρες μετά τον πρώτο εμβολιασμό, τα εμβολιασμένα ποντίκια είχαν 10% μείωση του σωματικού βάρους.

Ο Δρ Κιθ δήλωσε: «Η μελέτη αποδεικνύει ότι υπάρχει η δυνατότητα θεραπείας της παχυσαρκίας με εμβολιασμό. Η θεραπεία της ανθρώπινης παχυσαρκίας δια εμβολιασμού θα δώσει στους γιατρούς τη δυνατότητα της φαρμακευτικής αγω��ής και θα τους απαγκιστρώσει από την χειρουργική αντιμετώπιση της επιδημίας παχυσαρκίας».