Από τους επτά γενετικούς παράγοντες, που συνδέονται με το μέγεθος του γυναικείου στήθους, μόνο οι τρεις από αυτούς συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού.

Αυτό ήταν το εύρημα της έρευνας που έγινε από επιστήμονες της Νέας Υόρκης, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας, 23andMe, η οποία μάλιστα δημοσιεύτηκε στο «BMC Medical Genetics».

Είναι ευρέως γνωστό ότι η πυκνότητα του μαστού και η κληρονομικότητα σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που απέδειξε πως το μεγάλο στήθος και ο καρκίνος του μαστού δεν σχετίζονται τόσο πολύ και πως άλλες γενετικές λειτουργίες είναι υπεύθυνες για τις διαφορές που εντοπίζονται στα μεγέθη των μαστών.

«Οι γενετικοί παράγοντες που βρήκαμε υποστηρίζει την ιδέα ότι το μέγεθος του μαστού και του καρκίνου του μαστού σχετίζονται, καθώς ορισμένοι από αυτούς που ευθύνονται, είναι κοινοί. Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα δεν υποστηρίζουν άμεσα τη γνωστή θεωρία πως το μεγέθους του μαστού και ο καρκίνος ταυτίζονται. Η μελέτη συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ της λεπτής μορφολογίας του μαστού αλλά και των παραγόντων κινδύνου εμφάνισης του.» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Nicholas Eriksson.