Η πιο συνηθισμένη αιτία για την αίσθηση ότι μας "γαργαλά" η μύτη μας είναι οι αλλεργίες και το κοινό κρυολόγημα. Συνήθως προηγείται φτέρνισμα ενώ αρκετές φορές παρατηρείται και παροδικό τσούξιμο στην περιοχή της μύτης καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στις περιπτώσεις που το άτομο αισθάνεται και "κάψιμο" στη μύτη θα πρέπει να επισκέπτεται το γιατρό για να εντοπιστεί τί το προκαλεί.

Όταν το αίσθημα αυτό ότι "γαργαλά" η μύτη σχετίζεται με αλλεργίες μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό γι' αυτόν που το βιώνει, είναι όμως κάτι παροδικό που παρουσιάζεται σε συγκεκριμένες εποχές του έτους και πυροδοτείται από συγκεκριμένους παράγοντες (αλλεργιογόνοι παράγοντες). Υπάρχουν κατάλληλα φάρμακα τα οποία ανακουφίζουν το σύμπτωμα αυτό της αλλεργίας.

Υπάρχουν περιπτώσεις που το αίσθημα συνδέεται με ημικρανίες. Αρκετοί ασθενείς που υποφέρουν από αυτές, έχουν αναφέρει ότι το σύμπτωμα συνοδεύεται και από φαγούρα σε όλο το πρόσωπο. Το θετικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι μπορεί να αντιμετωπιστούν οι ημικρανίες με τα κατάλληλα αναλγητικά φάρμακα. Το "γαργάλημα" της μύτης παύει να υπάρχει όταν σταματήσουν οι ημικρανίες.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας όταν έχουμε αυτό το σύμπτωμα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις (πιο σπάνια) που συνδέεται με σοβαρότερες ασθένειες όπως είναι η βλάβη των νεύρων και ή σκλήρυνση κατά πλάκας. Η αίσθηση αυτή δεν περιορίζεται μόνο στη μύτη αλλά και σε όλο το σώμα και περιγράφεται ως πολλά τσιμπήματα από καρφίτσες και βελόνες. Ακόμα και σε αυτές τις σοβαρές περιπτώσεις το σύμπτωμα μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο παράγοντας που προκαλεί το "γαργάλημα" στη μύτη, θα πρέπει να επισκεπτόμαστε το γιατρό μας για περαιτέρω έλεγχο και για ν�� μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε.

Carrie Otis