Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έρευνα της Durex, μόνο ένας στους τρεις ανθρώπους παγκοσμίως (35%) δήλωσε ότι απόλαυσε το σεξ την πρώτη του φορά! Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 31%, παρουσιάζοντας εμφανή διαφορά στο βαθμό ικανοποίησης μεταξύ ανδρών και γυναικών (47% και 16% αντίστοιχα).
Οι κάτοικοι της Βόρειας Αμερικής είναι εκείνοι που βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης και φαίνεται πως απολαμβάνουν την πρώτη ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα (44%), με τις ΗΠΑ να διατηρούν τα ηνία κατέχοντας ποσοστό 45%.

Παρόμοια επίπεδα ευχαρίστησης παρατηρήθηκαν στη Νότια Αμερική (42%), με τη Βραζιλία να είναι στην κορυφή συγκεντρώνοντας ποσοστό 43%. Στην περιοχή της Αυστραλασίας το ποσοστό αυτό έφτασε το 37% - όντας κατά κάποιο τρόπο πίσω - με τη Νέα Ζηλανδία να ηγείται κατά 35%. Αντίστοιχα αποτελέσματα βρέθηκαν και στην Ευρώπη (36%), με την Ισπανία στο 43% να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά. Στην Ασία, όπου μόνο το 27% ανέ��ερε ότι απήλαυσε το σεξ την πρώτη φορά, υπήρχε μεγάλη διακύμανση, ως προς τα αποτελέσματα ανά χώρα. Η Ινδία ήταν η πιο «ενθουσιώδης» από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου συγκεντρώνοντας ποσοστό 53%, σε αντίθεση με την Ιαπωνία (16%), μία από τις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά.

Επιπλέον, ανάμεσα στα αποτελέσματα που εμφανίζουν τις περισσότερες απαντήσεις όσον αφορά στην πρώτη ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή, συγκαταλέγονται το αίσθημα της αγάπης – όντας η δεύτερη προτιμώμενη απάντηση για την Ασία (23%) και τρίτη για τη Νότια Αμερική (25%) – της ετοιμότητας και της σιγουριάς – με τη Βόρεια Αμερική (36%), την Ευρώπη (27%) και την Αυστραλασία (24%) να συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά – αλλά και της προκατάληψης, εκλαμβάνοντας την παρθενικότητα ως τεράστιο ορόσημο, όντας η δεύτερη προτιμώμενη απάντηση για τη Νότια Αμερική (33%). Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του Ευρωπαϊκού πληθυσμού ανέφερε πως θεωρούσε ταμπού την σεξουαλική του παρθενικότητα (23%), με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται στις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά (30%).

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης πως, σε παγκόσμιο επίπεδο, η βασικότερη πηγή σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και πληροφόρησης είναι οι συμμαθητές ή φίλοι (42%), ακολουθούμενο από τα βιβλία (41%) και το Διαδίκτυο (35%). Στην Ελλάδα, μάλιστα, αν και τα επίπεδα σεξουαλικής εκπαίδευσης έχουν σταθερή αυξητική πορεία, ακόμη και σήμερα, ένας στους τρεις Έλληνες δηλώνει ��ως δεν έλαβε ποτέ καμία μορφή σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Οι Έλληνες είναι οι πρώτοι που συμβουλεύονται φίλου�� και συμμαθητές για την σεξουαλική τους πληροφόρηση με το συντριπτικό ποσοστό του 67%, ενώ μόνο το 7% του Ελληνικού πληθυσμού δήλωσε πως έχει λάβει αντίστοιχη διαπαιδαγώγηση από κάποιο εκπαιδευτικό φορέα. Ακολουθούν οι Ιταλοί (60%) και οι Τσέχοι (59%) δηλώνοντας ως πρώτη επιλογή για πληροφόρηση το στενό τους κύκλο. Αντίθετα, οι Μεξικανοί και οι Κολομβιανοί (52%) εμπιστεύονται τα βιβλία (60%), ενώ στην περιοχή της Ασίας, η Μαλαισία (66%), η Ταϊλάνδη (59%) η Ινδονησία (56%) στηρίζονται στο διαδίκτυο ως την κύρια πηγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης τους.

Αν και η πλειοψηφία των νέων λαμβάνει την απαραίτητη σεξουαλική πληροφόρηση από άλλες πηγές εκτός εκπαιδευτικών φορέων, περίπου τέσσερις στους πέντε ανθρώπους παγκοσμίως (79%) πιστεύουν ότι η σεξουαλική διαπαιδα��ώγηση επιτρέπει στους ανθρώπους να είναι πιο υπεύθυνοι, όταν κάνουν σεξ. Έτσι, στην Ελλάδα – καθώς εκεί φαίνεται πως οι κάτοικοι δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην σεξουαλική τους ζωή – το 83% των νέων έως 25 ετών δήλωσε πως χρησιμοποιεί προφυλακτικό σε μόνιμη βάση για την αποφυγή κυρίως πιθανής εγκυμοσύνης (48%) και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (29%).

Να σημειωθεί ότι Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη (με ποσοστό 90%) στη λίστα με τις χώρες που διατηρούν θετική στάση ως προς την πεποίθηση ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση επιτρέπει στους ανθρώπους να είναι περισσότερο υπεύθυνοι, ακολουθούμενη από την Ινδονησία και τη Ρουμανία (89%), καθώς και τη Ν. Αφρική (88%). Αν και με χαμηλότερα ποσοστά, το Χονγκ Κονγκ (64%), η Σιγκαπούρη (65%) και η Πολωνία (68%) βρίσκονται σε υψηλή θέση στη συγκεκριμένη λίστα.

Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έλαβε καμία επίσημη σχολική σεξουαλική εκπαίδευση. Συνολικά, το ποσοστό αυτό ήταν ένας στους πέντε (22%).

Σε περιφερειακό επίπεδο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 30% του πληθυσμού στην Ευρώπη, το 24% στην Αυστραλασία και το 23% στη Βόρεια Αμερική, δεν λαμβάνουν επίσημη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Στην Ασία και την Αφρική, το 13% δήλωσε ότι αυτό συνέβη και στη Νότια Αμερική το ποσοστό αυτό ήταν μόνο 9%. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την Ευρώπη, η οποία και συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά έλλειψης σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, περιλαμβάνει επίσης και τις τρεις πρώτες χώρες στην παγκόσμια κατάταξη, οι οποίες είναι η Ιταλία (55%), Πορτογαλία (44%) και Ελλάδα (42%). Στην ίδια ερώτηση, το αμέσως επόμενο μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων των συγκεκριμένων χωρών απάντησε πως δεν θυμάται πότε έλαβε κάποια επίσημη σεξουαλική εκπαίδευση (Ελλάδα και Πορτογαλία 22%, και Ιταλία 16%).


Η έρευνα διεκπεραιώθηκε με μεγάλη επιτυχία, συγκεντρώνοντας μια πληθώρα δεδομένων και παρέχοντας μια πρωτοφανή εικόνα σε όλους τους τομείς της σεξουαλικής ευεξίας. Ωστόσο, η Durex προτιμά να εξετάσει τα ευρήματα σε βάθος χρόνου και να τα δημοσιεύσει κατά το επόμενο έτος, από το να προβεί σε μία μόνο έκθεση για την παρουσίαση των στοιχείων αυτών