Καλοκαίρι, ήλιος και θάλασσα. Πριν υποκύψουμε στη φτηνή γοητεία των γυαλιών, και πριν καταλήξουμε στις αντιγραφές πανάκριβων μοντέλων, ας σκεφτούμε πόσο ανεκτίμητη είναι η υγεία των ματιών μας! Προστάτεψε τα μάτια σου! Σκέψου: γυαλιά ηλίου, για τα μάτια σου μόνο!

Η επίδραση του ήλιου και η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία των ματιών σας είναι βλαβερή και μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει καταρράκτη, εγκαύματα και καρκίνο, ενώ ευθύνεται και για τη γήρανση των βλεφάρων.

Η προφύλαξη των μ��τιών μας με τα σωστά γυαλιά ηλίου χαρακτηρίζεται απολύτως απαραίτητη. Ήρθε η ώρα να επιλέξουμε άρα καλό είναι να λάβουμε υπόψη κάποιες σημαντικές παραμέτρους.

1. Επιλέξτε το χρώμα των φακών με σύνεση. Ένα καλό ζευγάρι γυαλιά ηλίου θα πρέπει να διαθέτει τα κατάλληλα απορροφητικά κρύσταλλα ένα καλό ζευγάρι γυαλιά ηλίου θα πρέπει να διαθέτει τα κατάλληλα απορροφητικά κρύσταλλα. Οι φακοί αν είναι σκούροι, η ίριδα του ματιού διαστέλλεται με αποτέλεσμα οι ηλιακή ακτινοβολία να «εισβάλλει» με ευκολία στα μάτια μας.

2. Μην διαλέγεται γυαλιά γιατί ταιριάζουν τέλεια με το τελευταίο υπέροχο φόρεμά σας. Η ασφάλεια των ματιών μας προέχει της μόδας.

3. Μην αλλάζεται τα γυαλιά σαν … τα πουκάμισα! Αλλάξτε τα όταν φθαρούν. Αν παρατηρήσετε ότι έχο��ν χαραχθεί τα κρύσταλλα, πετάξτε τα γυαλιά σας και αγοράστε καινούρια. Γδαρμένα μέχρι γυαλιά ηλίου είναι άχρηστα. Φακοί κατασκευασμένοι από πολυουρεθάνη NXT, είναι ανθεκτικοί, ελαφρύς, και έχουν μεγάλη οπτική διαύγεια, αλλά είναι λίγο ακριβοί.

4. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε τα γυαλιά όλο το χρόνο, ακόμη και το χειμώνα τις ημέρες της ηλιοφάνειας.

5. Ψάξτε για γυαλιά που μπλοκάρουν στο 99% των ακτίνων UVB και τουλάχιστον το 95% των ακτίνων UVA. Μην τα αγοράσετε αν δεν παρέχουν καμία πληροφορία σχετικά μ�� προστασία UV.

6. Το χρώμα των φακών πρέπει να ανιχνεύει και να διαφοροποιεί την αντίθεση των χρωμάτων. Πρέπει να είναι σε θέση να διαφοροποιούν σαφώς τα χρώματα του φωτεινού σηματοδότη.
α. Γκρι φακοί μειώνουν την ένταση του φωτός, χωρίς να επηρεάζουν την αντίθεση.
β. Καφέ φακοί ενισχύουν εν μέρει την αντίθεση. Καλοί για χειμερινά σπορ
γ. Κόκκινοι / πορτοκαλί φακοί είναι καλοί για χειμερινά σπορ αλλά μόνο τις συννεφιασμένες ημέρες. Εάν είστε κυνηγός, οι πορτοκαλί φακοί είναι πολύ καλοί.
δ. Βιολετί φακοί είναι καλό για τους κυνηγούς που θέλουν να δουν στόχους σε πράσινο φόντο
ε. Γυαλιά ηλίου με χάλκινο χρώμα βοηθάνε κατά την διάρκεια του γκολφ.
στ. Γαλάζια και πράσινα γυαλιά ηλίου ενισχύουν την αντίθεση με το κίτρινο μπαλάκι του τένις. Επιπλέον οι πράσινες αποχρώσεις περιορίζουν το εκτυφλωτικό φως και δημιουργούν σωστή αντίθεση μεταξύ των χρωμάτων. Θεωρούνται οι πιο ξεκούραστοι φακοί.
ζ. Οι φακοί με ροζ αποχρώσεις αποτελούν ιδανική επιλογή για υδάτινα σπορ, καθώς δημιουργούν την πιο σωστή αντίθεση των αντικειμένων που βρίσκονται σε μπλε ή πράσινο φόντο.
η. Αν φοράς φακούς επαφής, θα πρέπει οπωσδήποτε να φοράς γυαλιά ηλίου. Το καφέ χρώμα των φακών ενδείκνυται για όσους έχουν μυωπία, ενώ το πράσινο για όσους έχουν υπερμετρωπία ή πρεσβυωπία

7. Βεβαιωθείτε ότι τα γυαλιά ηλίου σας ταιριάζουν απόλυτα. Το βάρος πρέπει να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο μεταξύ των αυτιών και της μύτη σας, και οι βλεφαρίδες σας δεν θα πρέπει να αγγίζουν το πλαίσιο ή τους φακούς.

8. Τα παιδιά χρειάζονται γυαλιά ηλίου; Τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητη για τα ευαίσθητα μάτια των παιδιών.
Κατά τη γέννηση, ο φακός του ανθρώπινου ματιού είναι σχεδόν 95% διαφανής και παραμένει έως την πρώτη δεκαετία της ζωής μας. Δεδομένου ότι φακός χάνε�� σταδιακά τη διαφάνεια και αρχίζει να κιτρινίζει, το ποσό της υπεριώδους ακτινοβολίας που διαπερνά το φακό μειώνεται. Από την ηλικία των 25, λιγότερο από το 20% της υπεριώδους ακτινοβολίας φτάνει στον αμφιβληστροειδή.

ΟΙ πολυκαρβονικοί φακοί είναι οι πιο ανθεκτικοί φακοί και συνιστώνται για τα γυαλιά των παιδιών. Η μεγάλη αντοχή τους στις θραύσεις, ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο τραυματισμού από ένα πιθανό σπάσιμο του φακού. Επιπλέον προσφέρουν μια άριστη προστασία από την ακτινοβολία UVA και UVB.
Αγοράστε τα γυαλιά των παιδιών σας από οπτικά καταστήματα που μπορούν να εγγυηθούν την ποιότητα αλλά και να αναλάβουν την επισκευή τους, αφού τα «κατεστραμμένα γυαλιά ηλίου» είναι το πιο συνηθισμένο φαινόμενο για τα παιδιά!

Το καλοκαίρι είναι εδ��, και πριν ξεκινήσεις τις εξορμήσεις στη θάλασσα πριν οργανώσεις τις διακοπές, καλό θα ήταν να κάνεις τώρα που είναι νωρίς, τις απαραίτητες αγορές!


Ζαχαρούλα Μανωλίδου.