Το κολύμπι και η επαφή με το νερό μπορεί να είναι μια διασκεδαστική για τα παιδιά δραστηριότητα. Μπορεί όμως να γίνει και πολύ επικίνδυνη για τη ζωή τους. Σύμφωνα με την ΕΝΑΚ (Ελληνική Ναυαγοσωστική Ακαδημία) η Ελλάδα έχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη και τη δεύτερη Παγκοσμίως σε θανάτους από πνιγμούς.

Κάθε χρόνο χάνονται περίπου 400 άτομα από πνιγμούς στη χώρα μας.

Για να κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή μέσα και κοντά στο νερό χρειάζεται να ακολουθήσετε βασικούς κανόνες ασφάλειας.

Μάθετε το παιδί σας να κολυμπάει.
Τα περισσότερα παιδιά μπορούν να μάθουν να κολυμπούν σε ηλικία περίπου 5. Προσοχή τα μαθήματα κολύμβησης δεν σημαίνουν απαραιτήτως ότι ένα παιδί δε θα κινδυνεύσει να πνιγεί για αυτό χρειάζεται να είσαστε παρόντες όταν εκείνο κολυμπάει .

Οι συνθήκες κολύμβησης μπορεί να είναι απρόβλεπτες σε λίμνες, ποτάμια και σε θάλασσες όπου δεν έχετε ξανακολυμπήσει και δεν γνωρίζετε αν υπάρχει κάποιο θαλάσσιο ρεύμα ή ένα σιφόνι (σε ποτάμια) που μπορεί να σας παρασύρει.
Μην κολυμπάτε μόνοι σας ή μην αφήνετε το παιδί σας να κολυμπήσει χωρίς την επίβλεψη κάποιου ενήλικα.

Όταν κάνετε κάποιο θαλάσσιο σπορ ή μια βόλτα με ένα ταχύπλοο ή μια βαρκάδα να φοράτε στο παιδί σας το ειδικό εγκεκριμένο σωσίβιο και σαφώς το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και εσείς.

Μάθετε στο παιδί σας ότι οι βουτιές θα πρέπει να γίνονται με τα πόδια και όχι με το κεφάλι. Πριν από το άλμα ελέγξτε το βάθος του νερού για να εξασφαλίσετε ότι το παιδί δεν θα τραυματιστεί μετά την είσοδο του στο νερό.

Μην επιτρέπετε στο παιδί σας να κολυμπήσει με γεμάτο στομάχι. Με την πίεση του νερού στην κοιλιά γίνεται αναγωγή (μικρός εμετός) γαστρικού υγρού και εισρόφησή του. Πριν το μπάνιο το παιδί θα πρέπει να έχει χωνέψει.

Φορέστε στο παιδί σας καπέλο (βρεγμένο κατά προτίμηση) και να του δίνετε να πίνει τακτικά μικρές ποσότητες νερού για να αποφύγετε την ηλίαση. Η ηλίαση πλήττει κυρίως τα παιδιά και τους ηλικιωμένους και μπορεί να προκαλέσει εμετό ζαλάδα και απώλεια συνειδήσεως. Δε θέλετε το παιδί σας να κολυμπάει με αυτά τα συμπτώματα. Φορέστε στο παιδί σας μια καλή αντηλιακή κρέμα. Τα εγκαύματα του δέρματος δύσκολα συνδέονται (έως καθόλου) με πνιγμό αλλά μια και μιλάμε για παιδιά ας δώσουμε και μια έξτρα συμβουλή.

Ε��ιλέξτε παραλίες που ενδείκνυνται για κολύμπι και διαθέτουν ναυαγοσώστη (ναι καλέ αυτούς με τα κόκκινα μαγιό και τους γραμμωμένους κοιλιακούς). Εκτός από το να μας ‘παίρνουν’ μάτι (για τη δική μας ασφάλεια) από το παρατηρητήριο όταν κολυμπάμε έχουν εκπαιδευτεί σε καρδιο-αναπνευστική ανάνηψη. Αχρείαστοι να’ναι.

Εάν έχετε πισίνα στο σπίτι φροντίστε να είναι καλυμμένη τις ώρες που δεν τη χρησιμοποιείτε και ότι το παιδί σας δεν παίζει δίπλα. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να μην αφήνετε παιχνίδια να επιπλέουν, γιατί ένα παιδί στην προσπάθειά του να τα πιάσει μπορεί να πέσει στο νερό.

Εάν πάλι δεν έχετε (που σας κόβω να μην έχετε, αλλιώς δεν θα ήσασταν στον ΗΥ μια τέτοια ζεστή μέρα) και χρησιμοποιείτε κάποια πισίνα σε κάποιο ξενοδοχείο κτλ. ποτέ μην αφήνετε τα παιδιά σας να κολυμπούν χωρίς την επίβλεψη κάποιου ενήλικα επαναπαυόμενοι στο γεγονός ότι φοράνε την κουλούρα και τα μπρατσάκια του ‘Spiderman’. Δε θέλω να σας ανησυχήσω αλλά τα παραπάνω μπορεί να ξεφουσκώσουν ή να τα βγάλει το ίδιο το παιδί σε ανυποψίαστο χρόνο. Και κάτι ακόμη … μια και μιλάμε για κουλουρομπρατσάκια….. για να έχετε το κεφαλάκι σας ήσυχο πάρτε του ένα σωστό σωσίβιο με όλα τα ISO…….

Ιωάννα Αγράφα