Σε μεγάλη απειλή έχει εξελιχθεί η εξάπλωση της βλενόρροιας, ενός από τα πιο κοινά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, με τα στελέχη του ιού, να έχουν γίνει πολύ ανθεκτικά στ΄αντιβιοτικά.

Τους φόβους του για τη ραγδαία εξάπλωση, έχει εκφράσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιώντας πως η βλενόρροια εξελίσσεται σε μεγάλη απειλή και πρόκληση για τη δημόσια υγεία.

Τονίζει ακόμα, πως τ΄αντιβιοτικά πλέον δεν μπορούν να καταπολεμήσουν στελέχη του ιού, μιας και η τελευταία αποτελεσματική θεραπεία της τάξης των κεφαλοσπορίνων, απέτυχε.

Προειδοποιεί δε, πως αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, σε έκτοπο κύηση, θνησιγένεια, σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις στα παιδιά, και στειρότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Ήδη πάντως, δεκάδες κράτη συμπεριλαμβανομένου της Αυστραλίας, της Γαλλίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας αλλά και της Βρετανίας, έχουν αναφέρει περιπτώσεις που η βλενόρροια δεν αντιμετωπίζεται με κεφαλοσπορίνες.

Πλέον, ο Π.Ο.Υ συνιστά μεγαλύτερη επαγρύπνηση ώστε να χρησιμοποιούνται καλύτερα τ΄αντιβιοτικά, ενώ συνιστά και μεγαλύτερη έρευνα γύρω από τις εναλλακτικές θεραπείες.