​Ο διαβήτης μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνος για τα πόδια σας - ακόμη και μια μικρή τομή μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες. Μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεύρα και αυτό θα σας κάνει να μην αισθάνεστε πόνο ή ενόχληση και κατά συνέπεια να μην αντιληφθείτε έγκαιρα τυχόν τραυματισμό. Ο διαβήτης μπορεί επίσης να μειώσει τη ροή του αίματος στα πόδια, καθιστώντας πιο δύσκολη τη θεραπεία από έναν τραυματισμό ή την αντίσταση σε μολύνσεις. Τυχόν λοίμωξη ή μη επούλωση τραυμάτων θα μπορούσαν να θέσουν το πόδι σας σε κίνδυνο για ακρωτηριασμό.

Για την αποφυγή σοβαρών προβλημάτων στα πόδια, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν έναν ασθενή με διαβήτη στο να χάσει από ένα δάχτυλο του ποδιού μέχρι ακόμη και το πόδι του, θα πρέπει να:

Ελέγχετε τα πόδια σας καθημερινά. Ελέγξτε για κοψίματα, φουσκάλες, ερυθρότητα, οίδημα, ή για προβλήματα των νυχιών. Χρησιμοποιήστε έναν καθρέφτη και φακό για να κοιτάξετε στο κάτω μέρος των ποδιών σας. Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας αν παρατηρήσετε κάτι.
Πλένετε τα πόδια σας σε χλιαρό (όχι καυτό!) Νερό. Κρατήστε τα πόδια σας καθαρά με καθημερινό πλύσιμο. Χρησιμοποιείτε μόνο χλιαρό νερό - τη θερμοκρασία που θα χρησιμοποιούσατε σε ένα νεογέννητο μωρό.
Να είσαστε ‘ευγενικοί ‘με τα πόδια ��ας όταν τα πλένετε . Πλένετε τα πόδια σας με ένα μαλακό σφουγγάρι ή πετσέτα. Στεγνώστε απαλά τα πόδια σας με ιδιαίτερη προσοχή ανάμεσα στα δάχτυλα.

Ενυδατώστε τα πόδια σας - αλλά όχι ανάμεσα στα δάκτυλα. Χρησιμοποιήστε ενυδατική κρέμα καθημερινά για να αποφύγετε ξηροδερμία από κνησμό ή σκάσιμο. Αλλά ΠΟΤΕ μην ενυδατώνετε ανάμεσα από τα δάχτυλα – αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει μια μυκητιασική λοίμωξη.
Κόψτε τα νύχια σας προσεκτικά. Κόψτε τα ίσια. Μην κόβετε τα νύχια σας πολύ βαθιά, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει το νύχι να εισδύσει στο δέρμα . Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με τα νύχια σας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Συνίσταται η διαδικασία αυτή να γίνετε από κάποιον ειδικό (ποδίατρο) και όχι από εσάς ή τη μανικιουρίστα της γειτονιάς σας.

Ποτέ μην προσπαθήσετε να θεραπεύσετε μόνοι σας τους κάλους. Επισκεφθείτε το γιατρό σας για την κατάλληλη θεραπεία.
Να φοράτε καθαρές, στεγνές κάλτσες. Και να τις αλλάζετε καθημερινά.
Αποφύγετε τον λάθος τύπο κάλτσας. Αποφύγετε κάλτσες με σφιχτά λάστιχα (που μειώνουν την κυκλοφορία). Μην φοράτε χοντρές ή ογκώδη κάλτσες .
Να φοράτε κάλτσες ακόμη και στον ύπνο. Αν τα πόδια σας παγώνουν το βράδυ, φορέστε μάλλινες κάλτσες. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε θερμοφόρες.
Ψηλαφίστε τα παπούτσια σας στο εσωτερικό τους πριν τα φορέσετε. Θυμηθείτε, τα πόδια σας μπορεί να μην είναι σε θέση να αισθανθούν κάποιο πετραδάκι ή άλλο ξένο αντικείμενο που θα μπορούσε να σας τραυματίσει.

Κρατήστε τα πόδια σας ζεστά και στεγνά. Μην αφήσετε τα πόδια σας εκτεθειμένα σε χιόνι ή σε βροχή. Φορέστε ζεστές κάλτσες και χειμωνιάτικα παπούτσια.
Ποτέ μην περπατάτε ξυπόλητοι. Ούτε καν μέσα στο σπίτι! Πάντα να φοράτε παπούτσια ή παντόφλες για να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς ή σκληρύνσεις.
Φροντίστε το διαβήτη σας. Κρατήστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο.
Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα περιορίζει τη ροή του αίματος στα πόδια σας.
Να επισκέπτεστε το γιατρό σας σε τακτική βάση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη στα πόδια.

Ιωάννα Αγράφα