Στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε αντιμέτωποι με γεγονότα που μας προκαλούν άγχος. Ο κάθε ένας από εμάς αγχώνεται για διαφορετικούς λόγους όπως για παράδειγμα γιατί δίνουμε εξετάσεις, γιατί τρακάραμε, γιατί μας άφησε ο σύντροφός μας , άλλους γιατί δεν μας έχει αφήσει ακόμα, δεν μας πέτυχε το χρώμα στο μαλλί κοκ. Όποιο και αν είναι το αίτιο θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το άγχος δε μας λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα…. Αντιθέτως μας επιβαρύνει…..

Πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα άγχους μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγ��ία μας.
Το 2010, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλότερο εργασιακό άγχος είχαν επίσης υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ), (τουτέστιν ήταν υπέρβαρα) από ό, τι οι εργαζόμενοι με λιγότερο εργασιακό άγχος.

Μια μελέτη του 2006 από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ έδειξε ότι οι εργαζόμενοι που βιώνουν υψηλά επίπεδα στρες είχαν 1,8 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.
Σε μια άλλη μελέτη του 2006 από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο έδειξε ότι από το άγχος ενεργοποιούνται ορμόνες θα μπορούσαν να επιδεινώσουν ή ακόμα και να προκαλέσουν δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση και το έκζεμα.


Συμβουλές για να καταπολεμήσετε το άγχος:

Κοιμηθείτε περισσότερο

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) η λήψη επαρκούς ύπνου βελτιώνει την υγεία και μειώνει το άγχος.

Σε μελέτη που έγινε το 2010 από το ‘Ινστιτούτο Ύπνου Clayton’ στο St Louis,παρατηρήθηκε ότι άτομα με χρόνιο στρες παρουσιάζουν μείωση της διάρκειας του ύπνου καθώς επίσης και χειρότερη ποιότητα του ύπνου. Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κοιμόντουσαν λιγότερο είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν περισσότερο άγχος.

Δοκιμάστε την ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία, χρησιμοποιείται συχνά ως εργαλείο διαχείρισης του άγχους. Στις συναντήσεις μεταξύ των ασθενών και των ψυχοθεραπευτών συζητούνται τα προβλήματα του ασθενούς και οι δυο εργάζονται για να διορθώ��ουν τις αρνητικές σκέψεις ή τον παραμορφωμένο τρόπο σκέψης.
Υπάρχουν διάφορα είδη θεραπειών, όπως η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία (CBT), διαλεκτική συμπεριφοριστική θεραπεία (DBT) και η ομαδική θεραπεία, αλλά αυτό που έχουν όλα τα παραπάνω είδη από κοινού είναι ότι έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους ασθενείς να ασχολούνται με τις αρνητικές σκέψεις ή τα συναισθήματά τους και κάνουν θετικές αλλαγές για την καλύτερη αντιμετώπιση του καθημερινού τους άγχους.

Αθληθείτε

Ένας από τους λόγους που η άσκηση είναι τόσο αποτελεσματική στο να ανακουφίζει από το στρες είναι επειδή μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης. Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται από τα επινεφρίδια σε περιόδους στρες, όπως όταν νιώθετε άγχος, θυμό ή φόβ��. Χρονίως αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και να βλάψουν ακόμη και όργανα του σώματος.
Η άσκηση ‘καίει’ την κορτιζόλη και έτσι μας κάνει να υγιέστερους και ευτυχέστερους. Η άσκηση επίσης διεγείρει την υπόφυση του εγκεφάλου στο να απελευθερώσει ενδορφίνες (νευροδιαβιβαστές ) που μας προκαλούν ευεξία.

Να γελάτε συχνά και δυνατά

Όπως όλοι γνωρίζουμε ‘το γέλιο βγήκε απ’τον Παράδεισο’ (άσχετο)
Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Loma Linda, το 2001, οι συμμετέχοντες που παρακολούθησαν ένα αστείο βίντεο παρουσίασαν μείωση στο ορμόνες του στρες κορτιζόλη και επινεφρίνη. Ταυτόχρονα παρατηρήθηκε αύξηση των ενδορφινών (που ενισχύουν τη διάθεση και να ανακουφίζουν την κατάθλιψη) και της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το γέλιο δεν μας βοηθά μόνο στο να αντιμετωπίσουμε καλύτερα το στρες ή τον συναισθηματικό πόνο - μας βοηθά να διαχειριστούμε τον σωματικό πόνο επίσης. Τον Σεπτέμβριο, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην Αγγλία διαπίστωσαν ότι το γέλιο αυξάνει την ανοχή μας στον πόνο ενισχύοντας την απελευθέρωση των ενδορφινών.
Προγραμματίστε πότε και για πόσο θα σκεφτείτε όσα σας προκαλούν άγχος
Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Penn που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2011 , κάποιος μπορεί μα επωφεληθεί όταν ορίσει μια συγκεκριμένη ώρα και για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της ημέρας για να σκεφτεί όσα τον απασχολούν.
Τέτοιου είδους προγραμματισμός είναι ευεργετικός γιατί οι άνθρωποι οι οποίοι δεν είναι σε θέση να σταματήσουν να ανησυχούν συνολικά μπορούν να αναβάλουν και να περιορίσουν το χρόνο που θα τους προκαλέσει άγχος, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αυτό τους επιτρέπει να ελέγχουν τα νεύρα τους και να επικεντρωθούν σε άλλα –(στην ιδανική περίπτωση, πιο θετικά) - πράγματα κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας τους.

Κάντε ένα χαλαρωτικό μασάζ

Το μασάζ σας βοηθά όχι μόνο να χαλαρώσετε τη μυϊκή ένταση αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών σας με έναν θετικό τρόπο.
Ερευνητές από Cedars-Sinai Medical Center στο Λος Άντζελες διαπίστωσαν ότι μετά από 45-λεπτά μασάζ, οι συμμετέχοντες είχαν μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνης του στρες) και της βαζοπρεσσίνης, μια ορμόνη που πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στην επιθετική συμπεριφορά.

Αγκαλιάστε τους γύρω σας

(καλά όχι και όλους, τους κοντινούς σας ανθρώπους, μη παρεξηγηθούμε κιόλας…)

Η οξυτοκίνη, η οποία είναι επίσης γνωστή ως «ορμόνη της αγάπης," συμβάλλει στο κοινωνικό δέσιμο, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει και να μειώσει τα επίπεδα του άγχους. Παράγεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, η οξυτοκίνη μεταφέρεται, στη συνέχεια τον αδένα της υπόφυσης, η οποία απελευθερώνει την ορμόνη στην κυκλοφορία του αίματος.
Το σώμα παράγει οξυτοκίνη φυσικά κατά τη διάρκεια του σεξ, του τοκετού και του θηλασμού. Αλλά η «ορμόνη της αγάπης» μπορεί επίσης να απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια απλής σωματικής επαφής, όπως μια φιλική αγκαλιά. Ακόμα και να παίζετε με το σκυλί σας μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της οξυτοκίνης ( journal Hormones and Behavior 2009)
Η αποδοχή μιας κατάστασης, η αντιμετώπιση με χιούμορ και ο επανασχεδιασμός μας βοηθούν στην αποφυγή της δημιουργίας του άγχους.

Ιωάννα Αγράφα