Ο ρόλος της γυναίκας ήταν πάντα προστατευτικός προς τους γύρω της, πολύ περισσότερο δε προς την οικογένεια της. Τί συμβαίνει όμως όταν η γυναίκα μεγαλώνει σε ηλικία; Η απάντηση θα σας εκπλήξει! Δεν καλεί τον άντρα της, ούτε το υιό ή τους υιούς αν έχει. Παίρνει τηλέφωνο τις ενήλικες κόρες! Αυτό προέκυψε από την ανάλυση των 2 δις κλήσεων κινητού τηλεφώνου και περισσότερο από 500 εκ. γραπτά μηνύματα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε πριν μια εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports έδειξε ότι ίσως αυτή η ανάγκη των γυναικών να έρχονται σε τηλεφωνική επαφή με τις κόρες τους τακτικά να συνδέεται με την ανάγκη εξασφάλισης της επιβίωσης των γονιδίων της.

"Ο εντοπισμός του πιο σημαντικού ατόμου στη ζωή ενός ανθρώπου σαφώς δεν είναι εύκολος" αναφέρει η Ruth Mace της εξελικτικής ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Η ίδια συμπληρώνει ότι "εάν ρωτήσεις κάποιον με ποιόν είναι πιο δεμένος από την οικογένεια και τον προτρέψεις να επιλέξει ανάμεσα στην κόρη και τον υιό, δεν θα επιλέξει. Όμως μια στατιστική έρευνα είναι πάντα αμερόληπτη".

Η έρευνα, διάρκειας επτά μηνών, έγινε σε ευρωπαϊκή χώρα, μελετήθηκαν τα στοιχεία 3,2 εκ. πελατών κινητής τηλεφωνίας και έγινε συσχέτιση των κλήσεων με το φύλο και την ηλικ��α τους.

Οι άντρες και οι γυναίκες που βρίσκονταν σε ηλικία αμέσως μετά την ενηλικίωση τους, επικοινωνούσαν με το αντίθετο φύλο και ειδικότερα με τη σχέση τους. Αυτό διαπίστωσε ο Vasyl Palchykov του πανεπιστημίου Aalto της Φινλανδίας σε συνεργασία με πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και της Βοστώνης.

Οι γυναίκες στην ηλικία των 27 χρόνων και οι άντρες στην ηλικία των 32 συνήθιζαν να συνομιλούν με το "έτερον ήμισυ". Από την ηλικία των 40 με κορύφωση τα 60, οι γυναίκες καλούσαν στο τηλέφωνο τις ενήλικες κόρες τους και ίσως αυτό να συνδέεται και με την αγωνία τους για τα εγγόνια. Τη δεύτερη θέση προτίμησης των γυναικών για επικοινωνία στην έρευνα πήραν οι σύζυγοι. Οι άντρες, αντίθετα, συνήθιζαν να καλούν κατά κύριο λόγο τη σύζυγό τους και αμέσως μετά τους υιούς και τις κόρες, αλλά με την ίδια συχνότητα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής είναι πολύ σημαντικά καθώς ακόμα και στον 21ο αιώνα, οι γυναίκες είναι παραδοσιακές και δεν έχει αλλάξει η μητρική τους ��υμπεριφορά ακόμα και όταν τα παιδιά τους μεγαλώνουν.

Καρυώτη Βασιλική