Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
29.01.2017 | 21 00

Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

I Aliki sto Naftiko
Κωμωδία ελληνικής παραγωγής 1961
Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
I Aliki sto Naftiko

 
Έτος: 1961
Διάρκεια: 87 λεπτά
Κατηγορία: Ελληνικές
Πρωταγωνιστές: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Γιάννης Μαλούχος, Γιάννης Γκιωνάκης, Δέσπω Διαμαντίδου, Καίτη Λαμπροπούλου, Γιώργος Τσιτσόπουλος, Ντίνος Καρύδης, Κώστας Βουτσάς, Σταύρος Παράβας, Δέσποινα Στυλιανοπούλου
Σκηνοθεσία: Αλέκος Σακελλάριος
Η Αλίκη και ο Κώστας γνωρίζονται ένα καλοκαίρι στον Πόρο όπου έχουν πάει εκδρομή, ο καθένας με την παρέα του. Ο ένας γοητεύεται από τον άλλο και συμφωνούν να ανταμώσουν ξανά αλλά το ραντεβού, που δίνουν, δεν πραγματοποιείται. Συναντιούνται και πάλι τυχαία στον ετήσιο χορό της Σχολής Δοκίμων, μιας κι ο Κώστας είναι δόκιμος αξιωματικός ενώ η Αλίκη είναι κόρη του ναυάρχου και διοικητή της σχολής. Μετά από αυτή την αποκάλυψη, ο Κώστας αναγκάζεται να απομακρυνθεί από την Αλίκη, μετά και από τις συμβουλές του καλύτερου του φίλου. Η Αλίκη όμως είναι αποφασισμένη να  συναντήσει τον αγαπημένο της Κώστα και ανεβαίνει κρυφά στο πολεμικό πλοίο, που ετοιμάζεται για εκπαιδευτικό ταξίδι και στο οποίο βρίσκονται ο Κώστας αλλά και ο διοικητής πατέρας της. Η παρουσία της Αλίκης θα γίνει αφορμή μιας σειράς  απροόπτων και διασκεδαστικών καταστάσεων…

  • Η Αλίκη στο ναυτικό ήταν η πρώτη έγχρωμη ταινία της συνεργασίας των εταιριών «Φίνος Φιλμ» και «Δαμασκηνός – Μιχαηλίδης». Κόστισε 2,5 εκατομμύρια δραχμές, υπέρογκο ποσό για την εποχή σε σχέση με τις ασπρόμαυρες, που κόστιζαν ένα εκατομμύριο. Η εμφάνιση του φιλμ έγινε στο Παρίσι, επειδή δεν υπήρχαν ακόμα εργαστήρια έγχρωμου φιλμ στην Ελλάδα.
  • Εκτός από το μεγάλο κόστος της εμφάνισης του φιλμ, η παραγωγή της ταινίας διέθεσε ένα μεγάλο ποσό σε κομπάρσους, που ντύθηκαν ναύτες. Οι κομπάρσοι τότε είχαν μεροκάματο 80 δραχμές αλλά δεν ήταν μόνο αυτά τα έξοδά τους. Ήταν ακόμη οι στολές και η μεταφορά τους από τα γραφεία της εταιρείας στον τόπο του γυρίσματος. Ο Αλέκος Σακελλάριος είχε ζητήσει από τον Φίνο 100 κομπάρσους, που κόστιζαν σχεδόν όσο όλος ο προϋπολογισμός της ταινίας. Ο Φίνος του επέτρεψε να έχει μόνο δέκα, που στη συνέχεια έγιναν 16! Δεκάξι νέα παιδιά με στολή δοκίμων γέμισαν το αντιτορπιλικό ΑΕΤΟΣ και όλες τις «παρελάσεις». Μπροστά από την κινηματογραφική μηχανή παρελαύναν οι δεκάξι και ύστερα, όταν χανόντουσαν από την οπτική γωνία, έτρεχαν πίσω από τη μηχανή και ξανά γύριζαν και συνέχιζαν την παρέλαση, έτσι ώστε να έχει την εντύπωση ο θεατής ότι υπήρχαν τουλάχιστον εκατό δόκιμοι.
  • Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και η Αλίκη Βουγιουκλάκη μετά από την ταινία «Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο» δεν είχαν καλές σχέσεις. Όλοι γνώριζαν πως η ατμόσφαιρα ήταν εκρηκτική και ο καυγάς ξέσπασε στο πρώτο κιόλας γύρισμα. Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ επισήμανε στην Αλίκη Βουγιουκλάκη ότι το ναυτικό καπέλο, που φορούσε,  θα ήταν καλύτερα αν έγερνε αριστερά ώστε να δείξει την άγνοια της στα στρατιωτικά θέματα. Εκείνη, αφού πρώτα του φώναξε ότι θέλει να της παραστήσει τον σκηνοθέτη, έφυγε έξαλλη, κλείνοντας του την πόρτα του καμαρινιού της κατάμουτρα. Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ έβαλε τα γέλια με την παιδιάστικη συμπεριφορά της Αλίκης και στη συνέχεια άνοιξε την πόρτα του καμαρινιού της και της ζήτησε να μείνουν φίλοι. Εκείνη δέχτηκε και το θέμα τελείωσε εκεί.
  • Πολλοί μετέπειτα πρωταγωνιστές του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου κάνουν απλά ένα μικρό πέρασμα από την ταινία, όπως ο Σταύρος Παράβας και η Δέσποινα Στυλιανοπούλου.
  • Μετά από τη μεγάλη εμπορική επιτυχία της ταινίας ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ζήτησε το όνομα του να μπαίνει στους τίτλους δίπλα στης Αλίκης Βουγιουκλάκη. Εκείνη αντέδρασε και έτσι το κινηματογραφικό ζευγάρι διέκοψε τη συνεργασία του για μερικά χρόνια.
  • Η ταινία παίχτηκε στη Γαλλία με αξιόλογη εισπρακτική επιτυχία και με τίτλο "Η Κόρη του Ναυάρχου".
  • Η αισθηματική αυτή κομεντί γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία στην εποχή της και έφθασε  μέχρι το φεστιβάλ Καννών. Αλλά και σήμερα μοιάζει να μην έχει γεράσει καθόλου. Η δροσιά της Αλίκης Βουγιουκλάκη, τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, η ευρηματική σκηνοθεσία του Αλέκου Σακελλάριου, η άρτια παραγωγή, είναι αρετές, που δε χάνονται στο πέρασμα του χρόνου.
Ατάκες:
ΝΑΥΑΡΧΟΣ (Λάμπρος Κωνσταντάρας): Πολλά φουστάνια βρε παιδιά... πολλά φουστάνια. Τι διάολο; Εδώ είναι αντιτορπιλικό, δεν είναι το Λύκειο των Ελληνίδων.

ΝΑΥΑΡΧΟΣ: Μην ανησυχείς, εδώ είναι το καμάρι μας. Ναι, ναι η Αλίκη. Αυτή τη στιγμή παρελαύνει. Ναι, παρελαύνει! Ως τι; Ως δόκιμος!

ΜΟΥΣΙΚΗ: Μάνος Χατζιδάκις

ΣΕΝΑΡΙΟ: Αλέκος Σακελλάριος


Αναζήτηση στις Ταινίες

Τίτλος:
Σκηνοθέτης:
Ηθοποιός:
Κατηγορία:

Προτάσεις Star