Η ΔΕ ΓΥΝΗ ΝΑ ΦΟΒΗΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ
04.10.2015 | 21 10

Η ΔΕ ΓΥΝΗ ΝΑ ΦΟΒΗΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ

I de gyni na fovitai ton andra
Κομεντί ελληνικής παραγωγής 1965
Η ΔΕ ΓΥΝΗ ΝΑ ΦΟΒΗΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ
I de gyni na fovitai ton andra

 
Έτος: 1965
Διάρκεια: 101 λεπτά
Κατηγορία: Ελληνικές
Πρωταγωνιστές: Γιώργος Κωνσταντίνου, Μάρω Κοντού, Δέσπω Διαμαντίδου, Κατερίνα Γώγου, Λίλη Παπαγιάννη, Καίτη Λαμπροπούλου, Δέσποινα Νικολαϊδου, Τασσώ Καββαδία, Άγγελος Αντωνόπουλος, Νάσος Κεδράκας, Κώστας Δούκας
Σκηνοθεσία: Γιώργος Τζαβέλας
Ο Αντώνης Κοκοβίκος, ανώτερος υπάλληλος υπουργείου, συζεί 10 χρόνια σε ένα παλιό, φτωχικό σπίτι, με την Ελένη, μία απλή, αγράμματη και υπομονετική γυναίκα, που τον υπηρετεί αδιαμαρτύρητα, φροντίζοντας για όλες τις ανάγκες του σαν δούλα. Ο Αντωνάκης, βολεμένος με αυτή την κατάσταση, αρνείται πεισματικά να την παντρευτεί και όταν μετά από πίεση των φίλων του το κάνει, θα βρει απέναντί του μια διαφορετική Ελένη.  Η σύγκρουση των δύο, πλέον συζύγων θα είναι εκρηκτική και θα οδηγήσει στην πλήρη ρήξη και τον χωρισμό…

•    Πρόκειται για την τελευταία ταινία, που σκηνοθέτησε ο σπουδαίος σκηνοθέτης Γιώργος Τζαβέλλας.

•    Το σενάριο της ταινίας είναι διασκευή ενός παλαιότερου θεατρικού έργου του Γιώργου Τζαβέλλα, που είχε παιχτεί στο θέατρο με πρωταγωνιστή τον μεγάλο Βασίλη Λογοθετίδη.

•    Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος είχε αρχικά αποφασίσει να δώσει στην ταινία τον τίτλο «Η Αστεφάνωτη». Όταν όμως πληροφορήθηκε πως ο σκηνοθέτης Νίκος Αβραμέας γύριζε ακριβώς την ίδια περίοδο τη δική του ταινία με τίτλο η «Αστεφάνωτη», άλλαξε τον τίτλο της ταινίας του και τον έκανε «Η δε γυνή να φοβείται τον άντρα».

•    Στην ταινία ο Γιώργος Τζαβέλλας, ο οποίος την χαρακτήριζε «ρωμαίικη σάτιρα με βαθιές ανθρώπινες ρίζες», έμμεσα μεν αλλά με σαφήνεια, θίγει το πρόβλημα της μεταλλασσόμενης Αθήνας. Μαζί του, όμως, άμεσα και ξεκάθαρα, παρουσιάζει το πρόβλημα των ανθρωπίνων σχέσεων και των δυσκολιών του καθημερινού βίου. Το ζευγάρι του είναι ένα ζευγάρι χαρακτηριστικό της εποχής και των νέων ηθών, που αγωνίζεται να ξεπεράσει τις δυσκολίες της συμβίωσης και τα καταφέρνει. Από την άποψη αυτή, δεν είναι τυχαίο που η ταινία του απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ του Σικάγο ενώ εκπροσώπησε επάξια τη χώρα μας στο φεστιβάλ του Βερολίνου. Ο Γιώργος Κωνσταντίνου και η Μάρω Κοντού, πλάθουν δύο θαυμάσιους ρόλους.

•    Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις αθηναϊκές αίθουσες στις 18 Ιανουαρίου 1965.

•    Βραβείο σκηνοθεσίας Φεστιβάλ Σικάγου 1965

•    Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Βερολίνου 1965


Σενάριο:
Γιώργος Τζαβέλας


Μουσική: Κώστας Καπνίσης


Ατάκες:


 (Η Ελένη έχει πει σκασμός στον Αντωνάκη και έχει φύγει από το αυτοκίνητο).

  • Αντωνάκης: Άκουσα καλά; Είπε σκασμός Αντωνάκη;
  • Σοφέρ: Όχι, είπε σκασμός Αντωνάκη ΜΟΥ.
  • Αντωνάκης: Μου; Δηλαδή τώρα εγώ πρέπει η να σκοτώσω άνθρωπο η να πάρω το καπελάκι μου και να φύγω.
  • Σοφέρ: Τώρα είναι αργά... μπήκε η κουλούρα. Τώρα σταματάνε οι γλύκες και αρχίζει παντόφλα!!


Αναζήτηση στις Ταινίες

Τίτλος:
Σκηνοθέτης:
Ηθοποιός:
Κατηγορία:

Προτάσεις Star