Τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησαν ένα βήμα πιο κοντά χθες (7 Φεβρουαρίου) στο να επιτρέψουν  στους καταναλωτές να έχουν πρόσβαση στις online συνδρομές τους για υπηρεσίες όπως το Netflix ή το Sky όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ.

Η συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Μάλτας, η οποία ενεργεί για λογαριασμό όλων των 28 κρατών μελών της ΕΕ στο πλαίσιο του ρόλου της ως κάτοχου της εκ περιτροπής προεδρίας, είναι ένα ακόμη βήμα της ΕΕ για την απομάκρυνση των εμποδίων στην ενιαία αγορά των 500 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Είναι το πρώτο βήμα προς τον εκσυγχρονισμό των κανόνων πνευματικής ιδιοκτησίας στην ΕΕ, μετά από την πρόταση της Επιτροπής στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την ενιαία ψηφιακή αγορά (DSM). Η Μάλτα έχει επίσης δεσμευθεί να δώσει προτεραιότητα στην ψηφιοποίηση τους έξι μήνες που θα βρίσκεται στο τιμόνι της προεδρίας της ΕΕ.

Ο Μαλτέζος Υπουργός Οικονομίας Chris Cardona δήλωσε «Οι Ευρωπαίοι που ταξιδεύουν στο εσωτερικό της ΕΕ δεν θα είναι πλέον αποκομμένοι από online υπηρεσίες όπως ταινίες, αθλητικές εκπομπές, μουσική, e-books ή παιχνίδια για τα οποία έχουν ήδη πληρώσει την συνδρομή τους».

Στην ΕΕ έχει ήδη δρομολογηθεί από τις 15 Ιουνίου η κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής. Η συμφωνία για τις online συνδρομές θα πρέπει να εγκριθεί επίσημα, αν και αυτό θεωρείται ως μια τυπική διαδικασία. Απευθύνεται σε ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται προσωρινά σε άλλη χώρα της ΕΕ για τις διακοπές, επαγγελματικά ταξίδια ή σπουδές.

Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την πρόταση του Jean-Marie Cavada (Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών), δήλωσε ότι «σηματοδοτεί μια πολύ σημαντική πρόοδο στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς», ενώ ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Andrus Ansip, υπεύθυνος του DSM, έγραψε στο twitter ότι η διασυνοριακή φορητότητα είναι «απλή, φυσική».

Τα νέα μέτρα θα ισχύουν μόνο για online υπηρεσίες επί πληρωμή. Δωρεάν υπηρεσίες-θα εξαιρούνται και θα αφορά τον πάροχο να αποφασίσει εάν θα διατίθενται σε όλη την ΕΕ. Ενώ στοχεύει να λειτουργήσεις προς όφελος των καταναλωτών, η απόφαση αυτή έχει φέρει αντιδράσεις από τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η αρχή της εδαφικότητας είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική αποζημίωσή τους.

 

Tags: