Πριν 10 χρόνια η Nokia ήταν η μεγαλύτερη κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων στον κόσμο. Εκείνη την εποχή στην CES ένα από τα προϊόντα που θεωρούνταν πρωτοποριακό ήταν ένα mp3 player το οποίο είχε την δυνατότητα να στριμάρει μουσική από το internet.

Εκείνη την εποχή η Apple ήρθε να ταρακουνήσει τα νερά και να αλλάξει τον τεχνολογικό κόσμο στις φορητές συσκευές που γνωρίζαμε μέχρι τότε και να αυτοσυστηθεί ως την εταιρεία που θα καθόριζε τις εξελίξεις στον χώρο για τα επόμενα χρόνια.

Στις 9 Ιανουαρίου 2007 λοιπόν η Apple ανακοίνωσε το iPhone μία συσκευή αξίας 500 δολαρίων η οποία μεταξύ άλλων ήταν κινητό τηλέφωνο, mp3 player, φωτογραφική μηχανή, συσκευή η οποία μπορούσε να συνδεθεί και να περιηγηθεί στο διαδίκτυο όπως καμία άλλη φορητή συσκευή μέχρι τότε και επίσης υποστηριζόμενη από ένα μεγάλο αριθμό εφαρμογών από τις πρώτες σχεδόν ημέρες και όλα αυτά με την απλότητα χρήσης μίας οθόνης αφής. Πράγματα που τώρα φαντάζουν κοινά και δεδομένα αλλά πίσω στο 2007 έμοιαζαν βγαλμένα από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Εκείνη την ημέρα ο Steve Jobs ανέφερε μεταξύ άλλων πως το iPhone αποτελεί μία επαναστατική συσκευή η οποία είναι μπροστά από τον υπόλοιπο ανταγωνισμό τουλάχιστον 5 χρόνια. Και όπως αποδείχτηκε είχε δίκιο. Ο ανταγωνισμός σάστισε και ο πλανήτης το αγάπησε αμέσως. Το iPhone κατάφερε να κάνει την Apple την πιο κερδοφόρα εταιρεία στον πλανήτη. Οι άλλες εταιρείες ακολούθησαν την επιτυχία αμέσως κατασκευάζοντας συσκευές με παρόμοια χαρακτηριστικά φθηνότερες σε σχέση με το iPhone τις περισσότερες φορές δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε πολίτες σε όλο τον κόσμο να έχουν και να χρησιμοποιούν μία τέτοια συσκευή στα χέρια τους ένα smartphone όπως συνηθίσαμε να λέμε σήμερα .

Ας δούμε όμως πώς το iPhone άλλαξε την ζωή μας από την ημέρα που το γνωρίσαμε :

1. Είσαι όλη την ώρα online

Παλιά έπρεπε να ανοίξεις τον υπολογιστή σου να περιμένεις να συνδεθείς στο internet και να περιηγηθείς στις αγαπημένες σου ιστοσελίδες. Τώρα όλα αυτά έχουν αλλάξει γιατί απλά είσαι συνδεδεμένος όλη την ημέρα είτε μέσω wifi ή δεδομένων. Ήταν η πρώτη συσκευή που έκανε τόσο εύκολη και απλή υπόθεση το browsing μέσα από φορητή συσκευή.

2. Εφαρμογές και δυνατότητες

Μπορεί τώρα να σου φαίνεται δεδομένο όμως μέχρι τον Ιούλιο του 2008 το app store δεν είχε την μορφή που έχει σήμερα με τις αμέτρητες εφαρμογές που κάνουν τα πάντα. Στην αρχή υπήρχαν μόνο εφαρμογές της Apple. Κάποιοι λένε ότι το App store είναι αυτό που έκανε το iPhone και τα smartphones γενικότερα αυτό που είναι σήμερα. Οι εφαρμογές εκτοξεύουν τις δυνατότητες ενός smartphone και το πιο σημαντικό είναι πως ο κάθε χρήστης μπορεί να χρησιμοποιεί εφαρμογές που τον βοηθούν να είναι πιο παραγωγικός ή να οργανώνει καλύτερα τον χρόνο του ή την διασκέδαση του. Μπορεί να κάνει πιo προσωπική την συσκευή του να έχει και να χρησιμοποιεί αυτά που χρειάζεται περισσότερο.

3. Οθόνη αφής

Μέχρι τότε οι οθόνες αφής ήταν κάτι σπάνιο και άγνωστο για τους περισσότερους από εμάς. Τα σημερινά παιδιά πηγαίνουν στην τηλεόραση και την αγγίζουν όπως θα έκαναν σε ένα smartphone και μάλιστα παραξενεύονται όταν διαπιστώνουν πώς δεν είναι οθόνη αφής. Έκανε την χρήση με τα smarthphone απλή υπόθεση ακόμα και για ένα παιδί. Θα θυμάστε τα παλιότερα κινητά τηλέφωνα να έχουν στην συσκευασία τους ένα εγχειρίδιο χρήσης πολλών σελίδων το οποίο εξηγούσε τις λειτουργίες και τα μενού και τα κουμπιά της συσκευής. Στα σημερινά smartphones είναι περιττά αυτά των πολλών σελίδων εγχειρίδια γιατί η λειτουργία χρήσης των smartphone είναι πιο εύκολη και γρήγορη απο ποτέ και σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για αυτό είναι η οθόνη αφής.

4. Πλοήγηση

Το iPhone έχει αλλάξει επίσης τον τρόπο που ταξιδεύουμε και αναζητούμε πληροφορίες για μία πόλη ή μία νέα χώρα που επισκεπτόμαστε. Αποτελούν πια παρελθόν οι τεράστιοι χάρτες που υπήρχαν στα αυτοκίνητα. Πλέον έχουμε ότι πληροφορία χρειαζόμαστε σε μια συσκευή ανα πάσα στιγμή με τις διαθέσιμες εφαρμογές πλοήγησης.

5. Παιχνίδια

Το iPhone ζέστανε την σχέση που έχουμε με τα παιχνίδια μιας και έδωσε σε όλους μας ανεξαρτήτου ηλικίας την δυνατότητα να έχουμε μία φορητή παιχνιδομηχανή στα χέρια μας. Βέβαια με λιγότερες δυνατότητες από τις κλασικές φορητές παιχνιδομηχανές αλλά δεν παύει να μας χαρίζει πολλές στιγμές ξεγνοιασιάς με τους διαθέσιμους τίτλους παιχνιδιών που κυκλοφορούν στα καταστήματα εφαρμογών.

Φυσικά και δεν μπορείς να τα χωρέσεις όλα σε ένα άρθρο αλλά το iPhone έκανε και άλλα πράγματα όπως ότι σκότωσε μια για πάντα το Flash και ευχαριστούμε για αυτό, μας έδωσε την δυνατότητα να έχουμε έναν φακό όποτε τον χρειαζόμαστε πάντα στην τσέπη μας, μας έδωσε την δυνατότητα να ακούμε τα αγαπημένα μας podcasts και επίσης μας έδωσε την δυνατότητα να είμαστε συνεχώς συνδεδεμένοι και σε άμεση επαφή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Tags: