​Για τους περισσότερους δεν είναι εύκολο να αντιληφθούν αν κάποια συσκευή καίει πολύ ρεύμα (μέχρι να δουν φουσκωμένο λογαριασμό της ΔΕΗ). Οι περισσότεροι κατασκευαστές οικιακών συσκευών υπόσχονται μικρή κατανάλωση, όμως κατά πόσο ισχύει αυτό θα φανεί και πάλι από τον λογαριασμό.

Ερευνητές από το MIT δημιούργησαν αισθητήρες σε μέγεθος γραμματόσημου, οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Δημιουργούν ένα δίκτυο αισθητήρων που βοηθούν στην παρακολούθηση κατανάλωσης ενέργειας από τις ηλεκτρικές συσκευές.

Οι αισθητήρες αναπτύχθηκαν με τη βοήθεια από το πολεμικό ναυτικό και μπορούν να ανιχνεύσουν την κατανάλωση ενέργειας από μεμονωμένα gadgets με βάση τις μοναδικές υπογραφές τους. Τα δεδομένα, όπως το πότε τέθηκε μια συσκευή σε λειτουργία ή πότε βγήκε εκτός, αποστέλλονται σε ένα app και μπορούν να προβληθούν σε πραγματικό χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να δεις εκείνη τη στιγμή πόση ενέργεια καταναλώνεται.

Οι ερ��υνητές αναφέρουν ότι ο τρόπος τοποθέτησης των αισθητήρων είναι εξαιρετικά εύκολος και καθόλου ακριβός. Οι αισθητήρες μπορούν να λειτουργήσουν και ως ένας τρόπος για να καταλάβεις πότε ο εξοπλισμός του σπιτιού χρειάζεται συντήρηση ή αντικατάσταση.

Δυστυχώς, ο εξοπλισμός φαίνεται να προορίζεται κυρίως για τον στρατό και όχι για τα νοικοκυριά. Δεν αποκλείεται όμως κάποια στιγμή στο μέλλον να μπει και στα σπίτια μας.

Πηγή:Techblog.gr