​Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, είχε βάλει στο στόχαστρο την Apple. Μετά την άρνησή της να ξεκλειδώσει το iPhone για λογαριασμό του FBI, ο Trump κάλεσε σε μποϊκοτάζ των προϊόντων της.

Δεν σταμάτησε όμως εκεί. Είχε πει ότι αν εκλεγεί θα την αναγκάσει να κατασκευάζει τις συσκευές της εντός των συνόρων των ΗΠΑ. Επίσης ο ίδιος είχε μιλήσει για φορολογία 35% στα προϊόντα εισαγωγής.

Όλα αυτά φαίνεται πως δεν περνάνε αδιάφορα στην Apple. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Nikkei, ο τεχνολογικός κολοσσός φέρεται να έχει ζητήσει από τους προμηθευτές του στην Κίνα να ερευνήσουν αν η πιθανή μετακόμιση της παραγωγής του iPhone στις ΗΠΑ είναι εφικτή και βιώσιμη.

Η Foxconn αναφέρεται ότι είναι πρόθυμη να ερευνήσει το ενδεχόμενο, ενώ η Pegatron είναι αρνητική ακόμη και στη σκέψη. Ο λόγος είναι ότι η αύξηση στο κόστος παραγωγής.

Αυτό που θέλει η Apple είναι να έχει προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο που η πολιτική του Trump την αναγκάσει πράγματι να μετακομίσει την παραγωγή εντός συνόρων. Ωστόσο, η μετακόμιση στις ΗΠΑ το πιο πιθανό είναι να οδηγήσει σε αύξηση κόστους παραγωγής, υψηλότερη τιμή του προϊόντος και χαμηλότερο περιθώριο κέρδους για την Apple. Θεωρητικά η ίδια δεν έχει κανέναν λόγο να σκέφτεται κάτι τέτοιο, αλλά όπως είπαμε θέλει να είναι προετοιμασμένη.

Πηγή:Techblog.gr