Μια εβδομάδα μετά τον ερχομό του iOS 10 στα συμβατά iPhone, iPad και iPod Touch, η Apple έκανε διαθέσιμο και το macOS Sierra. Μια εμφανής αλλαγή που έκανε η Apple είναι στην ονομασία, έφυγε το «OS X» και στη θέση του ήρθε το macOS, όπως στα iOS και watchOS.

macos-sierra-01 (446x196).jpg


Όσοι διαθέτουν συμβατά Macs, μπορούν να πάνε στο Mac App Store και να κατεβάσουν το macOS Sierra, το οποίο είναι φυσικά δωρεάν για όλους.

macOS Sierra θα πάρουν αυτοί που έχουν iMac ή MacBook από το 2009 και πέρα. Όσο για τα υπόλοιπα Macs όπως MacBook Air, MacBook Pro, Mac mini ή Mac Pro, θα αναβαθμιστούν όσα έχουν αγοραστεί από το 2010 μέχρι σήμερα. Η Apple καλύπτει μια αρκετά μεγάλη γκάμα, αλλά είναι αναμενόμενο να μείνουν κάποια εκτός. Αρκετά μοντέλα από το 2007 έως το 2009 που ήταν συμβατά με OS X El Capitan δεν θα αναβαθμιστούν.

macos-sierra-02.jpgΜια από τις σημαντικές προσθήκες που κάνει η Apple στο macOS Sierra είναι η ψηφιακή βοηθός Siri, η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως μια απάντηση στην Cortana των Windows 10. Μπορεί να πραγματοποιήσει διάφορες εργασίες όπως εύρεση εγγράφων, αναζήτηση εικόνων και ταινιών, αποστολή μηνυμάτων και αρκετές ακόμα λειτουργίες που ο χρήστης θα ελέγχει με φωνητικές εντολές.

Επιπλέον έρχεται το Universal Clipboard το οποίο ενοποιεί το clipboard μεταξύ iOS συσκευών και υπολογιστών της Apple επιτρέποντας έτσι Copy/Paste μεταξύ συσκευών. Σύμφωνα με την Apple το λειτουργικό σύστημα πλέον βελτιστοποιεί τον αποθηκευτικό χώρο στον υπολογιστή σας, κάτι που επιτυγχάνετε με τη μεταφορά φωτογραφιών, emails, ταινιών που έχετε ήδη δει στο iCloud, ελευθερώνοντας έτσι τοπικά χώρο.

macos-sierra-03.jpgΤέλος, για τους κατόχους Apple Watch το macOS Sierra φέρνει τη νέα λειτουργία Auto Unlock η οποία είναι μέρος των λειτουργιών Continuity και δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να έχει άμεση πρόσβαση στον υπολογιστή του χωρίς την ανά��κη εισαγωγής του κωδικού πρόσβασης, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι Apple Watch και υπολογιστής θα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

macos-sierra-05.jpg


Να υπενθυμίσουμε ότι πριν προχωρήσετε στο update καλό θα ήταν να έχει γίνει το απαραίτητο backup στον υπολογιστή.