Εταιρείες όπως Apple, Google, Microsoft και άλλες, ανταγωνίζονται για το ποια θα δημιουργήσει την πιο εξελιγμένη και έξυπνη ψηφιακή βοηθό και πράγματι εξελίσσονται μέρα με τη μέρα. Όμως το ερώτημα είναι αν έχουν την αποδοχή των χρηστών.

Η έρευνα της Creative Strategies έδειξε ότι οι ψηφιακές βοηθοί όπως Siri, Cortana, Google Voice δεν έχουν την αποδοχή που αναμενόταν. Οι χρήστες τις χρησιμοποιούν κάθε τόσο ή για να τις δείξουν από περιέργεια σε συγγενείς και φίλους, όμως όχι συστηματικά. Ο λόγος είναι ότι αισθάνονται άβολα μέσα σε δημόσιο χώρο να μιλούν στο κινητό θέτοντας ερωτήσεις.

Το 21% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε πως δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ τη Siri, το 34% OK Google και το 72% την ψηφιακή βοηθό της Microsoft, Cortana. Όταν μιλάμε για το κάθε οικοσύστημα ξεχωριστά, το 2% των κατόχων iPhone δεν έχει χρησιμοποιήσει τη Siri και το 4% όσων έχουν Android δεν έχουν χρησιμοποιήσει το OK Google.

Μεγάλο ρόλο για την χρήση των ψηφιακών βοηθών παίζει η τοποθεσία. Το 51% τις χρησιμοποιεί στο αυτοκίνητο και το 39% στο σπίτι, μόλις το 1.3% μιλά στο κινητό του ενώ είναι στη δουλειά και μόνο το 6% αισθάνεται άνετα να το κάνει γενικά σε δημόσιο χώρο (οι χρήστες Android έχουν ποσοστό 12% και οι iOS 3%).