Η συζήτηση για το εάν τελικά η χρήση κινητών τηλεφώνων μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου, είναι κάτι που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, όμως δεν έχει βγει κάποιο σαφές συμπέρασμα.

Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν να μην υπάρχει σύνδεση μεταξύ των συσκευών αυτών και του καρκίνου και άλλες που λένε ότι ο κίνδυνος αυξάνεται ανάλογα και με την αυξημένη χρήση των κινητών τηλεφώνων.

Ερευνητές από το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας (ΝΤΡ), που είναι υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ, πραγματοποίησαν μια τεράστια έρευνα (κόστους 25 εκατ. δολαρίων). Τα ευρήματα αν��φέρουν ότι η μακροχρόνια έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα και τις άλλες ασύρματες συσκευές, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον εγκέφαλο και στην καρδιά.

Η έρευνα έγινε στο εργαστήριο και αφορά σε ποντίκια και αρουραίους, που δέχονταν υψηλές δόσεις ακτινοβολίας κάθε μέρα για δυο χρόνια (RF 900 megahertz που αντιστοιχεί σε συχνή χρήση κινητών τηλεφώνων) και συγκρίθηκαν με άλλα τρωκτικά που δεν εκτέθηκαν στην ακτινοβολία. Οι ερευνητές εξέτασαν πόσα ζώα ανέπτυξαν όγκους στον εγκέφαλο και στα νευρικά κύτταρα της καρδιάς.

Τα αποτελέσματα ήταν το 2 με 3% των αρσενικών αρουραίων να εμφανίσουν όγκους στον εγκέφαλο, ενώ από την ομάδα που δεν εκτέθηκε στην ακτινοβολία, τ�� ποσοστό ήταν μηδενικό. Το αντίστοιχο ποσοστό των θηλυκών αρουραίων που εμφάνισαν όγκο, ήταν στο 1%. Το 6 με 7% των αρσενικών αρουραίων ανέπτυξε όγκους στην καρδιά, ενώ στα θηλυκά το ποσοστό είναι στο 2%. Και πάλι, στην ομάδα των τρωκτικών που δεν εκτέθηκε σε ακτινοβολία, είναι στο 0% η εμφάνιση όγκου.

Να σημειωθεί ότι δεν επισημάνθηκε κάποιος σαφής βιολογικός μηχανισμός, που να εξηγεί τον αυξημένο κίνδυνο, αν και διαπιστώθηκαν αυξημένες βλάβες στο DNA των πειραματόζωων. Επίσης, δεν είναι βέβαιο κατά πόσο μια μελέτη σε τρωκτικά ισχύει εξίσου και σε ανθρώπους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η έρευνα προκάλεσε αρετές αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα, αναφέρεται ότι οι ερευνητές βιάστηκαν να δώσουν στη δημοσιότητα τα προκαταρκτικά στοιχεία της έρευνας, τα οποία πρέπει να μελετηθούν σε βάθος. Άλλοι εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη μεθοδολογία του πειράματος, ενώ και οι ίδιοι οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα εξετάζονται από άλλους ειδικούς και ότι τα πλήρη ευρήματα θα δοθούν στη δημοσιότητα μέσα στο 2017.

Όπως και να έχει όμως, αυτή είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται τέτοιοι όγκοι σε σχετικές μελέτες πάνω σε πειραματόζωα και η συχνότητα των όγκων φάνηκε να εξαρτάται από τη δόση της ακτινοβολίας (δηλαδή τη συχνότητα της χρήσης). Αυτό είναι κάτι που ανησυχεί τους επιστήμονες και συνιστούν στους χρήστες να κρατούν όσο το δυνατό πιο μακριά το κινητό από το κεφάλι και το σώμα, όταν μιλούν.

Πηγή:Techblog.gr