Στο στόχαστρο της ΕΕ θα βρεθεί για μια ακόμη φορά η Google, η οποία κινδυνεύει με πρόστιμο ύψους 7.45 δισ. δολαρίων, ή το 10% των εσόδων της για το 2015. Ο λόγος είναι το Android και οι προ-εγκατεστημένες εφαρμογές που έρχονται στα smartphones.

Η είδηση έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που διοργανώνει η ολλανδική Επιτροπή Ανταγωνισμού και στην οποία βρέθηκε η Ευρωπαία Επίτροπος Margrethe Vestager. Η ίδια επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει προσεκτικά τις συμφωνίες που έχει κάνει η Google με κατασκευαστές smartphones και εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν η επιμονή της Google για προ-εγκατάσταση των δικών της εφαρμογών όπως Chrome, Gmail, Drive, Hangouts κλπ., εμποδίζει αντίπαλα apps να φτάσουν στον τελικό χρήστη. Με λίγα λόγια η ΕΕ θα εξετάσει αν και κατά πόσο η Google επιβάλει την μονοπωλιακή πολιτική της.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα βάζει με την Google καθώς πέρσι τέτοια περίοδο είχε κατηγορηθεί ότι κατευθύνει τα αποτελέσματα αναζήτησης έτσι ώστε να ευνοεί τα δικά της προϊόντα. Ακόμη δεν υπάρχει οριστική απόφαση για την ενοχή ή μη της Google, αλλά αν τελικά φανεί ότι παραβιάζει τους κανονισμούς περί ανταγωνισμού θα πληρώσει πρόστιμο το 10% των περσινών εσόδων. Το 2015 ανέφερε έσοδα 74.5 δισ. δολ.

Πηγή:Techblog.gr