Αν και δεν περιμέναμε από την Google να το κάνει πριν από τον Μάιο στο Google I/O, τελικά έκανε διαθέσιμο το Android N Developer Preview. Για να το κάνει πιο εύκολο για τους developers, στέλνει το Android N Developer Preview μέσω OTA update.

Δίνοντας το preview νωρίτερα από το συνηθισμένο, σημαίνει ότι η Google θα έχει περισσότερο χρόνο για να ακούσει το feedback των developers και να κάνει αλλαγές όσο περνούν οι μήνες.

Η Google έχει σχεδιάσει να δώσε 5 previews του Android N πριν από την κυκλοφορία της τελικής έκδοσης το τρίτο τρίμηνο και ευελπιστεί να την παραδώσει στους κατασκευαστές μέσα στο καλοκαίρι. Όσο για την έκδοση που δόθηκε σήμερα στους developers, απέχει πολύ από την τελική και θα γίνονται συνεχώς αλλαγές και νέες προσθήκες.

Όσοι έχουν Nexus 6, Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Nexus 9 και Pixel C, μποορύν να κάνουν sign up και να τους έρθει το preview. Το Nexus 5 δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα. Όταν εγκατασταθεί το preview στις παραπάνω συσκευές, οι χρήστ��ς θα λαμβάνουν τα μελλοντικά updates της Google. Το sign up μπορεί να γίνει στο www.google.com/android/beta.

Τι θα φέρει το Android N

Μεταξύ των αλλαγών που φαίνονται στο Developer Preview είναι η προσθήκη native split screen για smartphones και tablet, ενώ στο Android έρχονται και οι picture-in-picture δυνατότητες. Το Direct Reply Notifications επιτρέπει στους developers να δημιουργήσουν ένα χαρακτηριστικό που δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να απαντούν σε εισερχόμενες ειδοποιήσεις απευθείας από το «notifications shade».

Επιπλέον, στο Android N θα δούμε βελτίωση του Doze mode, επιτρέποντάς του να εξοικονομήσει περισσότερη μπαταρία όταν η οθόνη είναι κλειστή. Η Google δουλεύει στο να κάνει τα apps να τρέχουν στο background πιο αποτελεσματικά και να μειώσει την κατανάλωση μνήμης του λειτουργικού συστήματος.

Ένα νέο χαρακτηριστικό είναι το Data Saver, επιτρέπει στους χρήστες του Android να μειώσουν την χρήση δεδομένων από apps στο background ενώ προσπαθεί να μειώσει την κατανάλωση δεδομένων όταν ένα app εκτελείται στο «προσκήνιο». Αυτό γίνεται μειώνοντας το bit rate για streaming, την ποιότητα των εικόνων κλπ.

Η Google δεν αποκάλυψε τι σημαίνει το N και πως θα ονομαστεί η επόμενη έκδοση του Android.

Split Screen
android-n-split-screen-570

android-n-split-screen-01-570

Direct Reply

android-n-direct-reply-01-570

Quick Settings

android-n-quick-settings--01-570

Data Saver

android-n-data-saver-01-570