Σε περίπου 2 εβδομάδες Apple και FBI θα συναντηθούν στην αίθουσα του δικαστηρίου, το οποίο θα λύσει τη μεγάλη διαφορά τους που δεν αφορά μόνο στην υπόθεση του τρομοκράτη του San Bernardino, αλλά ουσιαστικά επηρεάζει ολόκληρο τον τεχνολογικό τομέα.

Για όσους δεν γνωρίζουν, υπενθυμίζεται ότι το FBI ζητά από την Apple να ανοίξει μια πίσω πόρτα στο iOS έτσι ώστε να αποκρυπτογραφηθεί το iPhone που ανήκει σε τρομοκράτη. Η Apple αρνείται να το κάνει λέγοντας δεν θέλει να χακάρει τους χρήστες της ούτε να δημιουργήσει ένα είδος «καρκίνου» για το iOS.

Μέχρι να έρ��ει η ώρα της δίκης, ο δυο πλευρές θέτουν τα επιχειρήματά τους δημόσια έτσι ώστε να κερδίσουν συμμάχους. Η Apple έχει την υποστήριξη σύσσωμου του τεχνολογικού τομέα, ενώ το FBI άφησε να εννοηθεί ότι μέσα στο κινητό υπάρχει το όνομα και τρίτου τρομοκράτη. Προς το παρόν το FBI κερδίζει, με την κοινή γνώμη στην πλειοψηφία της να υποστηρίζει ότι η Apple πρέπει να ξεκλειδώσει το κινητό.

Σήμερα σειρά παίρνει ο Craig Federighi, VP of software engineering στην Apple, ο οποίος με δική του ανοιχτή επιστολή κατηγορεί το FBI ότι θέλει να γυρίσει το χρόνο πίσω, σε εποχές όπου οι μέθοδοι για την προστασία των χρηστών δεν ήταν ολοκληρωμένες.

Η Apple επιχειρεί να δείξει ότι από τις απαιτήσεις του FBI δεν επηρεάζονται μόνο οι χρήστες της, αλλά ολόκληρο το δημόσιο συμφέρον. «Μας έχουν προτείνει ότι οι α��φαλιστικές δικλείδες του iOS 7 ήταν αρκετά καλές και ότι θα πρέπει να επιστρέψουμε εκεί, στα πρότυπα ασφαλείας του 2013», γράφει ο Federighi. «Όμως η ασφάλεια του iOS 7, αν και ήταν η καλύτερη εκείνη τη χρονική στιγμή, έχει παραβιαστεί από χάκερς. Το χειρότερο είναι ότι κάποιες από τις μεθόδους τους έχουν εμπορευματοποιηθεί και διατίθενται προς πώληση σε χάκερς που είναι λιγότερο έμπειροι, αλλά συχνά πιο κακόβουλοι».

Ο Federighi λέει ότι η ασφάλεια πρέπει να κάνει βήματα μπροστά και όχι πίσω. Η πρόοδος που έχει γίνει στην έρευνα, στην κρυπτογράφηση και στα εργαλεία, είναι αυτή που έχει επιτρέψει στην ίδια την κυβέρνηση να είναι ένα βήμα μπροστά από τους εγκληματίες. «Η επιστροφή στο 2013 θα δώσει σε αυτούς τους εγκληματίες το πάνω χέρι. Εγκληματίες που έχουν ήδ�� καταφέρει να μπουν σε υπολογιστές της κυβέρνησης».

Μένει να δούμε στις 22 Μαρτίου, που θα είναι η κατάληξη της διαμάχης.

Πηγή:Techblog.gr