Οι χρήστες Mac υπολογιστών δέχθηκαν επίθεση από χάκερς μέσα στο Σαββατοκύριακο σε μια από τις πρώτες αν όχι την πρώτη μαζική επίθεση με λογισμικό ransomware σύμφωνα με την εταιρεία Palo Alto Networks Inc όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Το ransomware είναι ένας από τους ραγδαία αναπτυσσόμενους τύπους cyber attacks. Προσβάλει την συσκευή του θύματος, κωδικοποιεί-κλειδώνει τα δεδομένα του και κατόπιν ζητάει χρήματα (όπως bitcoin) για να απελευθερώσει-ξεκλειδώσει τα δεδομένα της συσκευής που έπληξε.

Συνήθως οι επιθέσεις γίνονται σε υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows αποφέροντας εκατομύρια δολάρια κάθε χρόνο στους κυβερνοεγκληματίες.

Η επίθεση καταγράφηκε με το malware KeRanger που εμφανίστηκε την περασμένη Παρασκευή και εξαπλώθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σαν δούρειος ίππος χρησιμοποιήθηκε η εφαρμογή Transmission (torrent downloader) και συγκεκριμένα η έκδοση 2.90 που διατέθηκε σαν update την Παρασκευή.

Αν χρησιμοποιείται την συγκεκριμένη εφαρμογή θα πρέπει άμεσα να κάνετε update στην πιο πρόσφατη έκδοση που διατέθηκε την Κυριακή, την 2.92.

«Everyone running 2.90 on OS X should immediately upgrade to and run 2.92, as they may have downloaded a malware-infected file. This new version will make sure that the “OSX.KeRanger.A” ransomware is correctly removed from your computer. Users of 2.91 should also immediately upgrade to and run 2.92. Even though 2.91 was never infected, it did not automatically remove the malware-infected file.»

Είναι πολύ πιθανό όσοι έχουμε κατεβάσει και εγκαταστήσει τη συγκεκριμένη έκδοση να έχουμε μολυνθεί!

Εκπρόσωπος της Apple δήλωσε στο Reuters ότι η εταιρεία έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει η διάδοση της μόλυνσης χωρίς όμως να παρέχει περισσότερες πληροφορίες.

Οι υπεύθυνοι του Transmission αντέδρασαν κάνοντας διαθέσιμο το update στην έκδοση 2.92 που θα πρέπει άμεσα να εγκαταστήσετε όσοι χρησιμοποιείτε το Transmission. Επίσης προτείνουμε να ακολουθήσετε την παρακάτω διαδικασία για να δείτε αν έχετε μολυνθεί.


Το malware KeRanger δρα χωρίς να το αντιλαμβάνεται ο χρήστης και όταν κλειδώσει τα περισσότερα δεδομένα του υπολογιστή ζητάει 1 bitcoin (περίπου 400$) για να τα απελευθερώσει.

Η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη…

Πηγή:Techblog.gr