Το Project Loon, είναι το project της Google, με το οποίο ουσιαστικά βάζει το ίντερνετ σε ένα μπαλόνι και το φέρνει σε δυσπρόσιτες περιοχές του πλανήτη, όπου είναι δύσκολο να εγκατασταθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, η Google φέρεται να δοκιμάζει μια νέα μέθοδο παροχής δικτύου, χρησιμοποιώντας drones.

Το project έχει κωδική ονομασία SkyBender και θα φέρει 5G internet, το οποίο είναι 40 φορές γρηγορότερο από το παρόν πρωτόκολλο του 4G. Η Google αυτή τη στιγμή έχει νοικιάσει μια έκταση 15.000 τετραγωνικών μέτρων στο Νέο Μεξικό και κάνει τις δοκιμές με έναν στόλο από drones, τα οποία κινούνται με ηλιακή ενέργεια και είναι εξοπλισμένα με διάφορα είδη πομποδεκτών που μεταδίδουν internet ταχύτητας 5G στην ραδιοσυχνότητα των 28GHz.

Το μεγάλο μειονέκτημα της τεχνολογίας αυτής είναι ότι έχει πολύ μικρότερη εμβέλεια από τα κανονικά σήματα του τηλεφώνου. Μιας και το project δοκιμάζεται υπό άκρα μυστικότητα, δεν γνωρίζουμε τι σχεδιάζει η Google, αν, πότε και που θα το φέρει. Όμως μπορούμε να φανταστούμε drones να πηγαίνουν σε περιοχές που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές, και να δίνουν πρόσβαση την επικοινωνία.

Η Google αναφέρεται ότι έχει πάρει άδεια από την αμερικάνικη FCC για να κάνει δοκιμές μέχρι τον Ιούλιο.

Πηγή:Techblog.gr