Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί Apple, Samsung και Sony, μεταξύ άλλων, ότι δεν έκαναν τους βασικούς ελέγχους για να σιγουρευτούν ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα τους δεν προκύπτουν από παιδική εργασία. Πιο συγκεκριμένα μιλάμε για την εξόρυξη κοβαλτίου που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες των εταιρειών αυτών.

Η αναφορά επισημαίνει ότι ��ο κοβάλτιο που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες των gadgets από Apple, Samsung, Sony και πολλούς άλλους, εξορύσσεται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) από παιδιά. Οι εταιρείες αυτές θα έπρεπε να έχουν κάνει τους απαραίτητους ελέγχους για να αποτρέψουν την παιδική εργασία. Η UNICEF εκτιμά ότι 40.000 παιδιά εργάζονται σε ορυχεία στην ΛΔΚ.

Το 50% του κοβαλτίου παγκοσμίως εξορύσσεται από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, χρησιμοποιείται στις μπαταρίες ιόντων-λιθίου που βρίσκονται σε κάθε smartphone, tablet και gadget που έχουμε στα χέρια μας.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι το κοβάλτιο προέρχεται από συγκεκριμένες περιοχές της ΛΔΚ, όπου η παιδική εργασία είναι σύνηθες φαινόμενο, επεξεργάζεται και πωλείται σε κατασκευαστές εξαρτημάτων μπαταρίας σε Κίνα και Ν. Κορέα. Οι κατασκευαστές μπαταριών καταλήγουν να πουλάνε τα προϊόντα τους σε τεχνολογικούς γίγαντες όπως αυτοί που αναφέραμε παραπάνω.

Τι δηλώνουν οι εταιρείες

Από την πλευρά της η Apple έκανε μια δήλωση στο BBC λέγοντας ότι η παιδική εργασία είναι κάτι που δεν ανέχεται η Apple από τους προμηθευτές της «we are proud to have led the industry in pioneering new safeguards». Η Apple ανέφερε ότι αν αντιληφθεί πως προμηθευτής της χρησιμοποιεί παιδιά, τον αναγκάζει να πληρώσει τα έξοδα του παιδιού για να πάει πίσω στο σπίτι, αναλαμβάνει τα έξοδα για την εκπαίδευσή του και δεσμεύεται ότι θα του προσφέρει δουλειά όταν ενηλικιωθεί.

Η Samsung δηλώνει ότι ακολουθεί «πολιτική μηδενικής ανοχής» στην παιδική εργασία και ότι ελέγχει συχνά τις εγκαταστάσεις των προμηθευτών της. «Αν βρεθεί παραβίαση παιδικής εργασίας, τότε η σύμβαση με τον προμηθευτή ακυρώνεται αμέσως», ήταν η δήλωση εκπροσώπου της.

Η Sony τονίζει επίσης ότι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους προμηθευτές για την αντιμετώπιση καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την επίλυση εργασιακών θεμάτων.

Εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας μίλησαν με 87 νυν και πρώην μεταλλωρύχους, 17 από αυτούς ήταν παιδιά. Ένας από αυτούς ήταν ένας 14χρονος ορφανός, ο οποίος δήλωσε ότι δούλευε 24ωρο συνεχόμενο στα ορυχεία πηγαίνοντας 7 το πρωί και έφευγε την ίδια ώρα της επόμενης μέρας.
Πηγή:Techblog.gr